Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

De kerk blijft omzien naar kwetsbare mensen, ook nu in coronatijd

Moldovan Christian Aid, partner van Kerk in Actie, zet zich in voor de meest kwetsbare mensen in Moldavië. Moldavië is helaas een land waar vele mensen in armoede leven en afhankelijk zijn van steun van anderen. Als je over de jaren kijkt, verbetert de situatie maar langzaam of soms helemaal niet. Mensen hebben hun vertrouwen in de politiek verloren en zijn vooral bezig met overleven. 

Mensen die initiatief tonen, vertrekken naar het buitenland. Anderen blijven achter en proberen wat te maken van het leven van alledag. Maar de coronacrisis zorgt voor  een sterke achteruitgang in de economie, en daarom wordt de situatie nog uitzichtlozer. Er is meer eenzaamheid, meer honger en de politie meldt een groei van huiselijk geweld. 

Nog kwetsbaarder

Moldovan Christian Aid ondersteunt kerken en kleine christelijke organisaties in Moldavië die zich inzetten voor de meest kwetsbare mensen. En wat je in veel landen ziet is dat de mensen die al kwetsbaar waren door de coronacrisis nog kwetsbaarder worden. Temidden van deze situatie is het voor MCA moeilijker om te werken. Door de coronamaatregelen hebben ze in 2020 geen trainingen kunnen geven en konden ze hun plannen om nieuwe projecten te starten niet uitvoeren. Ze hebben wel hulp geboden aan vooral de ouderen in dorpen. 

Jongeren helpen ouderen

Nu, begin 2021 zijn er nieuwe plannen gemaakt. Nieuwe projecten starten dit jaar wél. De trainingen zullen online gegeven worden en de projecten zullen zich meer richten op de mensen die economisch te lijden hebben van de gevolgen van corona. In vijf dorpen in de regio Edinet gaat in het voorjaar een project van start waar jongeren zich in gaan zetten voor ouderen. Dit project is in de afgelopen jaren succesvol geweest in andere dorpen. Dankzij dit succes zijn de kerken in andere dorpen die hier nu ook mee willen starten. 

Verhaal gaat verder onder foto

Nieuwe plannen

Concrete plannen voor dit jaar zijn o.a. om samen met de kerk in Pererita een mobiele soepkeuken op te zetten, zodat mensen die normaal in de kerk een warme maaltijd kregen nu bezocht kunnen worden. MCA gaat samen met jongeren uit Fintinita een campagne starten om het stigma van mensen die corona hebben gehad doorbreken. De kerk daar ontdekte namelijk dat mensen die inmiddels genezen zijn, nog steeds worden gemeden uit angst voor een besmetting. In een wijk in de hoofdstad Chisinau start MCA met een campagne om goederen en eten in te zamelen voor ouderen. Hiermee willen ze de gemeenteleden oproepen tot onderlinge hulp. 

Het is mooi om te zien dat ondanks de economische situatie en de coronacrisis mensen nieuwe plannen blijven maken. MCA ondersteunt deze initiatieven met advies en dankzij Kerk in Actie ook met financiële middelen.

Lees ook:

Over dit project

Door de economische situatie werken veel inwoners van Moldavië in het buitenland. Ouderen en kinderen blijven alleen achter. Moldovan Christian Aid (MCA) ondersteunt kerkelijke gemeenten om er voor deze kwetsbare mensen te kunnen zijn en helpt voorgangers bij hun diaconale initiatieven.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kerk helpt kwetsbare mensen