Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Dringend meer medische hulp nodig in Gaza 

Toen het in Rafah te gevaarlijk werd om hun werk voort te zetten, verplaatste het medische team van Kerk in Actie-partner DSPR/MECC zich met een mobiele kliniek naar Centraal-Gaza. De toestroom van patiënten is er zo groot dat meer hulp dringend nodig is. 

Met 37.000 doden, nog meer gewonden en meer dan 1,8 miljoen mensen op de vlucht is het leed voor de bevolking van Gaza met geen pen te beschrijven. Veel inwoners kunnen niet meer terug naar hun zwaar beschadigde huizen.  

Werken onder gevaarlijke omstandigheden

Omdat veel ziekenhuizen in Gaza zwaar beschadigd zijn en nauwelijks meer patiënten kunnen behandelen, heeft de vluchtelingenorganisatie van de Raad van Kerken van het Midden-Oosten (DSPR) sinds november 2023 haar gezondheidswerk opgevoerd vanuit haar kliniek in Rafah. “De medewerkers werkten er dag en nacht door onder zeer gevaarlijke omstandigheden”, vertelt Dick Loendersloot, noodhulpcoördinator bij Kerk in Actie. “De toestroom aan patiënten werd almaar groter.” 

Op 6 mei moest het team noodgedwongen stoppen met zijn werk. Door de militaire inval werd de situatie te gevaarlijk. “We bevonden ons letterlijk in het oog van de storm”, vertelt een van de medewerkers. Maar het team ging niet bij de pakken neerzitten: het maakte een mobiele kliniek, reed ermee naar Centraal-Gaza en ging van daaruit verder met zijnwerk. Een auto werd gehuurd om het team van artsen, verpleegkundigen, een apotheker, een maatschappelijk werker en het logistiek personeel te vervoeren, zodat het werk snel kon doorgaan. 

Noodhulp voor alle slachtoffers

Vanuit Nederland staat noodhulpcoördinator Dick Loendersloot in nauw contact met de partnerorganisaties in het Midden-Oosten. Kerk in Actie kon al snel na 7 oktober een groot bedrag vrijmaken om de noodhulp aan de getroffen inwoners van Gaza en Israël op te starten. Sinds die tijd biedt Kerk in Actie via haar partnerorganisaties en het internationale kerkelijke netwerk hulp aan tienduizenden mensen die door het geweld in Israël, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en het grensgebied met Libanon zijn getroffen. In Gaza wordt financiële ondersteuning verleend aan mobiele gezondheidsklinieken, krijgen mensen voedselpakketten, kleine contante bedragen om in hun levensonderhoud te voorzien en psychosociale hulp om trauma’s te verwerken. In Israël worden groepen die toch al kwetsbaar zijn - denk aan arbeidsmigranten en vluchtelingen - geholpen met voedselpakketten, psychologische hulp en juridische bijstand. Dialoogorganisaties ondersteunen scholen hoe ze op een goede manier de oorlog in hun klassen bespreekbaar kunnen maken. Op de Westelijke Jordaanoever helpt Kerk in Actie Palestijnse gezinnen die door de oorlog hun baan zijn kwijtgeraakt. In het grensgebied met Libanon krijgen ontheemde gezinnen een contant bedrag om voedsel en water te kopen, en hulp bij het regelen van een veilige plek. 

Toenemend aantal patiënten

Op 13 mei kon de mobiele kliniek in Centraal-Gaza van start. Al op de eerste dag werden meer dan 250 mensen behandeld of kregen medicijnen. “We constateerden veel longinfecties, diarree, huidziekten en lichte verwondingen”, aldus een medewerker. 

Omdat de situatie in Rafah onzeker en onveilig blijft, komen er meer en meer ontheemde Gazanen richting Centraal-Gaza. Dat merkt het medisch team ook aan het toenemend aantal patiënten dat naar het mobiele punt komt. DSPR wil daarom zo snel mogelijk een tweede mobiele kliniek openen om nog meer mensen te helpen. Er is vooral vraag naar eerstelijnsgezondheidszorg. 

Trauma’s voorkomen

In het noorden van Gaza is ook dringend behoefte aan meer medische zorg. Al vanaf het begin van de oorlog bieden lidorganisaties van ACT Alliance hier noodhulp. Zo kregen onlangs 10 bakkerijen in het gebied een financiële bijdrage, zodat er weer brood voor de bevolking kan worden gebakken. Verder helpt een partner van Kerk in Actie de 600 overgebleven christenen die voornamelijk schuilen in de twee kerkgebouwen die er zijn in de Gazastrook.

Er is ook hier een enorme vraag naar primaire gezondheidszorg. Ook hier heeft DSPR een mobiele kliniek. Zonder aankondiging dat er een medische hulppost was, kwamen er op de eerste dag al meer dan 80 patiënten naar de kliniek. Nu behandelt het team gemiddeld 250 mensen per dag. Daarnaast wordt psychosociale hulp verleend aan groepen kinderen. “We helpen hen hun angst los te laten om meer trauma’s te voorkomen”, vertelt een medewerker van het mobiele team. 

Ook in het noorden overweegt DSPR een tweede medisch punt te openen. Daarvoor hebben ze hun eigen gebouw op het oog. Dat raakte eerder zwaar beschadigd door de luchtaanvallen. Inmiddels zijn er reparaties uitgevoerd, maar ook tijdelijk gezinnen gehuisvest die nergens anders heen kunnen. Uit moreel oogpunt heeft DSPR daarom besloten het openen van het medisch punt nog even uit te stellen. “Het is roeien met de riemen die je hebt in een situatie van oorlog”, weet Dick Loendersloot. “Onze partner moet elke dag weer beslissingen nemen die je eigenlijk niet wilt nemen. Er is zoveel nood. Kerk in Actie blijft hen ondersteunen zolang als het nodig is.” 

Help mee

Via het programma noodhulp ondersteunt Kerk in Actie onder andere de mobiele klinieken in Gaza. Daarnaast wordt financieel bijgedragen aan voedselpakketten, hygiënematerialen en kleine contante bedragen zodat mensen in hun levensonderhoud kunnen voorzien. 

Geef voor dit werk

Bid mee voor het Midden-Oosten:



Over dit project

De gebeurtenissen in Israël en Gaza hebben dramatische gevolgen. Het leed onder zowel Joden als Palestijnen is onbeschrijflijk. Kerk in Actie ondersteunt via haar noodhulpprogramma wereldwijd mensen in nood. Dat doen we nu ook in Israël en Gaza.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp Israël en Gaza