Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een plek waar je welkom bent

Mensen zonder papieren zitten klem: ze kunnen vaak niet terug naar hun thuisland, maar in Nederland hebben ze nauwelijks rechten. Bij Villa Vrede in Utrecht kunnen ze terecht voor scholing, advies en gewoon een kopje koffie. “Wij zijn een haven voor hen.”   

Verscholen in het groen van park Transwijk is Villa Vrede een baken van rust. Zes dagen per week staan de deuren tussen 9 en 5 open en komen zo’n dertig tot veertig mensen naar de dagopvang. “De meeste bezoekers hebben geen vaste woon- of verblijfplaats”, vertelt Jaap Meeuwsen (64), een van de twee coördinatoren. “We zijn een haven voor hen, ze kunnen hier gewoon zijn.” De bezoekers helpen mee in de keuken of de tuin, maken een praatje of spelen een spelletje. 

Perspectief bieden

De rust en veiligheid van Villa Vrede is de eerste stap. “We willen ook graag perspectief bieden”, vertelt Meeuwsen. “Dat doen we door Nederlandse lessen, zodat ze steviger in de samenleving staan. Ook een kapperstraining behoort tot de mogelijkheden. Verder lichten we hen in over hoe hun positie in Nederland eruitziet als je ongedocumenteerd blijft. We willen graag dat ze zich daarvan bewust zijn.” 

Leven op de rails

Op de meeste bezoekers heeft hun tijd bij Villa Vrede een positief effect. “Het merendeel is op een goede manier bezig om hun leven weer op de rails te krijgen”, weet Meeuwsen. Hij hoopt dat Villa Vrede hen nog lang kan ondersteunen. “Deze mensen zijn ook mensen met dromen, met ouders en kinderen. Het is toch vanzelfsprekend om hen te helpen?” 

Perspectief voor mensen zonder papieren 

Wie ongedocumenteerd in Nederland leeft, heeft weinig tot geen rechten. In Nederland wonen naar schatting 30.000 migranten zonder verblijfsvergunning. Villa Vrede is 11 jaar geleden ontstaan op initiatief van Utrechtse kerken en mensen zonder papieren, en helpt momenteel 100 mensen die rechteloos en buitengesloten zijn. Er zijn 50 vrijwilligers actief. 

Via het programma Binnenlands Diaconaat ondersteunt Kerk in Actie diverse kerkelijke initiatieven – waaronder Villa Vrede – om deze mensen te helpen met informatie, advies en scholing. Lees meer via kerkinactie.nl/hulpongedocumenteerden.

Geef voor dit werk

Lees meer:

Over dit project

Volgens schattingen leven er in Nederland 30.000 migranten zonder verblijfsvergunning. Velen van hen zijn arbeidsmigranten, anderen zijn na een mislukte asielprocedure in Nederland gebleven, bijvoorbeeld omdat het land van herkomst hen niet meer accepteert. Wie ongedocumenteerd in Nederland leeft, heeft maar weinig rechten. Bovendien is er altijd de angst om opgepakt en uitgezet te worden.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Hulp en perspectief voor mensen zonder papieren