We zijn allemaal gelijk maar....
Dat is het verhaal van Edwin Chola Tembo (38), vierdejaars student aan JMU, afkomstig uit Zambia.
Tweederangs (1984-1998)
“Ik ben de jongste van dertien kinderen. Mijn vader had al tien kinderen toen mijn moeder zijn tweede vrouw werd. Samen kregen ze drie kinderen. Naast Edwin kreeg ik ook de naam Chola. Chola betekent ‘iemand die na een tweeling komt’. Want ik ben geboren na mijn tweelingzussen. Gedrieën groeiden we op als tweederangs kinderen in een arm gezin op het Zambiaanse platteland.”
Ongewenst (1998)
“Op mijn veertiende ben ik verstoten door mijn vader. Dat kwam zo. Mijn moeder was een toegewijd christen. Tijdens een revival leerde ze dat het bijbels huwelijk tussen een man en een vrouw is. Daarop besloot ze bij mijn vader weg te gaan. In onze cultuur zijn de kinderen dan van de vader. Mijn ene tweelingzus was toen al overleden, de andere stierf datzelfde jaar. Ik was dus als enige van de drie over. Maar mijn vader wilde mij niet. ‘Omdat je moeder me heeft verlaten, kan ik niet voor je zorgen’, zei hij. Ik voel nog de pijn van ongewenst zijn.”
Omzwervingen (1998-2011)
“Ik kwam bij een neef terecht maar het leven was zwaar. Anderen gingen naar school, ik niet. Ik stortte me op voetbal en zingen in de kerk. Af en toe gaf iemand me een klusje. Met het geld dat ik verdiende en de hulp van eerst een overheidsofficial en later een leraar haalde ik uiteindelijk de middelbare school. Ondertussen bleef ik actief in de kerk. Tijdens een revival sprak God tot mij. Het ging over de gelijkenis van de zaaier. ‘Hoe is je hart als het woord van God klinkt?’ vroeg de dominee. Toen wist ik: dat woord heb ik nodig en dat woord wil ik zaaien; ik moet leren preken!”
“Toen wist ik: dat woord heb ik nodig en dat woord wil ik zaaien; ik moet leren preken!”
Van hart tot hart (2011-2022)
“In 2011 werd ik geselecteerd voor de opleiding tot evangelist. Ik leerde dat contact van hart tot hart het belangrijkste is in evangelisatie. Tijdens mijn opleiding voor dominee ontdekte ik dat God ook gaat voor contact van hart tot hart. Ik heb ook geleerd dat we in Christus door de doop allemaal gelijkwaardig zijn voor God.”
Weerbarstig (2022-
“Maar allemaal gelijkwaardig is in de praktijk weerbarstig. Vier broers en zussen van mij uit het eerste huwelijk van mijn vader zijn overleden. Binnenkort ben ik de enige met een opleiding en bovendien dominee. Ik ben trots op mijn diploma. Maar blij is anders. De druk om kinderen van overleden broers en zussen in huis te nemen is groot. Graag zou ik ze besparen wat ik zelf heb ervaren. Maar ik kan mijn eigen vier kinderen amper onderhouden. We zijn allemaal gelijk maar ...”