Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘God gebruikt mij - hier in Moldavië - om voor Zijn kinderen te zorgen'

Ouderen in Moldavië worden hard getroffen door de coronacrisis. Ze kunnen vaak op niemand terugvallen, niet in hun eigen levensonderhoud voorzien en ze zijn extra eenzaam. Het team van Bethania, partner van Kerk in Actie, blijft doen wat ze kan voor ouderen. Er worden nieuwe wegen gevonden om hen te helpen. Sociaal werkster Galina: “Zo kunnen we iets van hun eenzaamheid wegnemen.”

Galina (63) werkt als sociaal werker in de sociale kantine van Bethania in het Moldavische dorp Tintareni. Ze is getrouwd, heeft 3 volwassen kinderen en is oma van één kleinkind.

Moeilijke jaren

 In 2005 - Galina was toen 48 - besloot ze naar Israël te gaan om daar een tijdje te werken. “Mijn kinderen werden groter en we hadden geen geld voor hun studies. Ik wilde hen graag een betere toekomst geven.” Vijf jaar lang verzorgde Galina ouderen in Israël. “Een van hen was een 87-jarige vrouw die aan Parkison leed. Ze was een joodse uit Georgië en sprak Russisch. Als ik vrij was las ik haar voor uit de Bijbel, maar ik begreep zelf niet goed wat er stond.” Het waren vijf lange en moeilijke jaren voor Galina. “Mijn gezondheid ging achteruit, en ik kreeg de diagnose kanker.” Ondertussen trouwde een van haar dochters met een jonge man die christen was. “Ze moedigden me aan om te bidden en naar de kerk te gaan.” Eenmaal terug in Moldavië onderging Galina een succesvolle operatie. Ze was erg dankbaar, maar zes maanden later werd haar echtgenoot erg ziek. Hij moest een hartoperatie ondergaan. 

Verhaal gaat verder onder foto

“Alles wat ik in Israël had verdiend ging op aan operaties en herstel.” Naast het herstel van haar man kreeg Galina zelf last van hevige pijn in haar knie, waardoor lopen heel lastig werd. Ze had het gevoel dat alle moeilijke jaren in Israël voor niets waren geweest. Galina raakte depressief, maar begon wel te lezen in de Bijbel en ze ging naar de lokale kerk. “Vijf jaar geleden kwam ik tot geloof. Mijn leven veranderde en ik voelde me herboren!”

Vertrouwensband

Ondanks de voortdurende pijn aan haar knie, voelde Galina opnieuw blijdschap in haar hart. “Ik kreeg een baan aangeboden bij Bethania. Ik was al betrokken bij het werk van Home Care en zorgde voor ouderen in mijn dorp. Ik was zo blij met deze kans. De eerste dag waren de mensen verlegen en keken ze nog een beetje de kat uit de boom. Langzamerhand ontstond een vertrouwensband. “Ik verzorgde ontbijt en lunch voor de ouderen in het dagcentrum, was betrokken bij de dagactiviteiten. We lachten en huilden samen. Het centrum werd mijn tweede thuis.”

Verhaal gaat verder onder foto

Het werk gaf Galina haar levensvreugde terug. Ze had nog steeds moeite met lopen, maar fietsen ging weer. “Omdat ik geen geld had voor een operatie, moest ik wachten tot er plaats was voor een gratis operatie. Die wachtlijst is lang. Ik had eigenlijk de hoop al een beetje opgegeven dat het ooit nog zou gebeuren.”

Geen anderen ontmoeten

Door de coronapandemie stopte het werk voor de ouderen in het centrum in maart 2020. Galina: “We konden elkaar niet meer ontmoeten, maar telefonisch hield ik contact met iedere oudere.” Galina wilde ervan verzekerd zijn dat iedere oudere gezond bleef, genoeg te eten en voldoende medicijnen had en of er nog andere zaken hadden waarmee ze de ouderen konden helpen. “De ouderen zijn er zelf ook heel verdrietig over dat ze nu geen anderen kunnen ontmoeten. Sommigen werden erg ziek, anderen raakten depressief en raakten compleet geïsoleerd. Afgelopen zomer brachten we ze voedselpakketten. Medicijnen ontvingen ze ook aan huis.” 

Verhoorde gebeden

Galina zelf beleefde een nieuw wonder. “Ik kreeg zoveel pijn aan mijn knie dat ik niet meer wist wat ik moest doen. Toen kreeg ik een telefoontje van het ziekenhuis. Door Covid-19 durven veel mensen geen operatie te ondergaan dus was er plaats voor mij! Daar had ik meer dan drie jaar op gewacht! God had de juiste tijd voor mij in Zijn hand.” Ze onderging een succesvolle operatie en herstelde goed. “Nu kan ik lopen zonder pijn en ik voel me gewoon weer jong. In oktober kon ik weer gaan werken. Ik ben dankbaar dat God een plan voor mijn leven heeft, dat Hij van mijn problemen weet en gebeden heeft verhoord.”

Even ontsnappen aan eenzaamheid

“Omdat we ons in het dagcentrum moeten houden aan de coronaregels, kunnen we niet alle ouderen ontvangen zoals we dat gewend waren,” vervolgt Galina. “Sinds september bezorgen we lunches thuis bij de ouderen. Mensen kunnen wel een keer per week naar het centrum komen om een douche te nemen. Per dag kunnen er twee ouderen naar het centrum komen. Mensen zijn hier echt blij mee, dat ze zo even aan de eenzaamheid kunnen ontsnappen. We maken een praatje en dromen met hen over betere tijden toen we elkaar allemaal konden ontmoeten. Ook helpen we de mensen indien nodig met douchen, kappen hun haar, en doen hun was.” Onder het genot van een kopje thee met een koekje worden levensverhalen gedeeld met gedeeld. “Als ik dan ouderen zo blij zie, dan is mijn hart dankbaar. Dankbaar dat God mij hiervoor wil gebruiken in Zijn dienst en dat ik mijn naaste zo kan helpen.” 

Galina hoopt dat ze haar werk in het centrum nog lang kan doen. “Net zolang als mijn gezondheid én God het toelaat. Ik voel me hier gewaardeerd en nodig. Het team van Bethania is mijn familie geworden. Samen met hen krijg ik de kans God te dienen en hier ervaar ik Zijn zegen en liefde.” 

Kerk in Actie gaat door met coronahulp

Corona. Al ruim een jaar lang zet dit virus de wereld op zijn kop. Maar waar we in Nederland hoopvol uitkijken naar betere tijden, zitten in veel landen, zoals Moldavië, mensen nog steeds zonder inkomen en sociaal vangnet, en lijden ze honger. Er is daar nog lang geen licht aan het eind van de tunnel. Daarom gaan we door met coronahulp. Doet u mee? Uw steun blijft dringend nodig!

Geef ook - direct doneren

Lees ook:

Over dit project

Door werkloosheid en armoede in Moldavië werkt een deel van de beroepsbevolking in het buitenland. Ouderen en kinderen blijven alleen achter. In de twee dagcentra van de christelijke organisatie Bethania krijgen kinderen een gezonde maaltijd en huiswerkbegeleiding en ouderen ontvangen zorg thuis.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kinderen en ouderen worden gezien