Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Godzijdank hebben we Oeganda bereikt

Toen zijn moeder en oom vermoord werden in Congo en ze zelf ook gevaar liepen, besloot Ukize Malte naar buurland Oeganda te vluchten met zijn vrouw en dochtertje. Hun reis was vol gevaar. Ze zijn nu veilig in Oeganda, maar hun leven is verre van gemakkelijk. Steun vluchtelingen als Ukize en zijn gezin.

Luister naar Ukize’s verhaal:

Vertaling van zijn verhaal:

Veel geweld onderweg

“Ik ben Ukize Malte. Ik heb een vrouw en een dochter. In Congo was ik boer. Ze hebben mijn oom en mijn moeder vermoord. Ze gingen ook achter ons aan. Ik moest hele moeilijke routes zoeken om naar Oeganda te vluchten. Op 13 juli 2023 kwamen we hier aan. Het was een gevaarlijke reis. Er was veel geweld onderweg. Mensen moesten hun geliefden zelfs onderweg begraven. Godzijdank hebben wij Oeganda bereikt. Er zijn allerlei politieke groeperingen schuldig aan dit geweld, zoals Nyatura en MaiMai en ook de Congolese overheid. Er werd onderweg misbruik gemaakt van mensen. Ze werden gevangen genomen en willekeurig vermoord. Zoveel geweld. Overal geweerschoten. Ze beschoten mensen en onthoofden hen met kapmessen (machetes).” 

Ukize met zijn dochtertje in Oeganda

Moeilijk leven in de opvang

“Hier in de opvang is het veilig, maar we lijden honger. Ook is er geen zeep en geen werk, zodat we voor onszelf kunnen zorgen. Ons leven hier is moeilijk. We zijn niet gewend aan de Oegandese cultuur en taal. We hebben zelf geen voedsel. De enige hulp die we krijgen is het voedsel dat we 1x per maand ontvangen. Als dat op is gaan we met honger naar bed. We staan hier voor veel uitdagingen. We kunnen hier niet werken. Ik heb een klein stukje land gekregen. Daar heb ik wat bonen geplant. Maar het is echt moeilijk om mijn gezin te voeden van wat we krijgen en dit stukje land. Ze geven ons mais. Dat eten we de hele maand. Als het op is gaan we met honger slapen. Dat is het moeilijke leven dat we nu leiden. Ja, deze hulp helpt ons, maar als het op is, hebben we honger en is het moeilijk om in slaap te vallen. In onze tent kun je zien hoe we op de grond slapen. Er komen ook insecten binnen. We kregen 40.000 shilling (10 dollar) van de Lutherse Wereld Federatie, maar dat was na een paar dagen al op.” 

Geen weg terug

“Ik kan niet meer terug naar Congo vanwege de mensen die mijn familie vermoord hebben, en ook ons wilden vermoorden. Ik kan niet meer terug naar Congo. Ik blijf hier.”

Ukize met zijn vrouw en dochter in Oeganda

Welke hulp biedt Kerk in Actie voor vluchtelingen in Oeganda?

In Oeganda verblijven 1,5 miljoen vluchtelingen. De meesten zijn gevlucht voor geweld in Zuid-Soedan en DR Congo. Ze krijgen vaak een stukje grond om zelf voedsel te verbouwen. Met de internationaal samenwerkende kerken biedt Kerk in Actie deze vluchtelingen materiaal voor onderdak en verblijf, traumahulp en gezondheidszorg aan kinderen. Uit bovenstaand verhaal van Ukize blijkt duidelijk hoeveel trauma’s er zijn en hoeveel hulp er nodig is.

Steun de hulp aan vluchtelingen in Oeganda:

  • 25 euro: een slaapmat, deken, jerrycan, teil en kapmes.
  • 125 euro: palen, golfplaten en spijkers, zodat men zelf onderdak kan timmeren.
  • 18 euro: 1 persoon getraind om getraumatiseerde vluchtelingen mentale hulp te bieden.
Hulp via de Lutherse Wereld Federatie aan vluchtelingen in Oeganda

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project