Hoe bestrijd je ondervoeding in Rwanda?
Vraag jij je wel eens af of je vandaag of morgen genoeg te eten hebt? Sta daar eens bij stil rond Wereldvoedseldag, 16 oktober. Voor bijna 30 procent van de wereldbevolking is dat namelijk niet vanzelfsprekend. En 735 miljoen mensen lijden regelmatig honger. Vooral voor kinderen onder de 5 jaar kan dat nare gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Overheden doen er alles aan om ondervoeding bij kinderen tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld in Rwanda.
Ondervoede kinderen
In Rwanda leeft 70 procent van de bevolking van de landbouw. De grond is vruchtbaar, maar omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. In 2020 was een derde van de Rwandese kinderen onder de 5 jaar onvoldoende gegroeid door te weinig gezonde voeding. De Rwandese overheid kreeg in Rugabono in het westen van Rwanda 150 ondervoede kinderen in beeld. Zij vroegen de Rwandese zusters diaconessen om de ouders van deze kinderen te hulp te schieten, samen met gezondheidswerkers en (kerkelijk) leiders.
Clemence’s tweeling is ondervoed
En zo kon Clemence (27) met haar tweeling naar een training, samen met zo’n 30 andere moeders met ondervoede kinderen. Ze vertelt: “We kunnen maar twee maaltijden per dag eten.” Ze verbouwt bonen en zoete aardappels op een te klein stuk grond. Clemence is veel tijd kwijt met water halen bij de pomp. Haar man werkt als sjouwer bij een theefabriek, maar verdient onvoldoende om zijn gezin van extra voedsel te voorzien.
Training met andere moeders
Op de tafel bij de training ligt gezonde voeding. Er worden boekjes met informatie uitgedeeld met veel plaatjes voor wie niet lezen kan. Ze leren wat ondervoeding kan betekenen voor de ontwikkeling van een kind. Een dominee vertelt de gelijkenis van de talenten: “Jullie kinderen zijn jullie talenten. Zij moeten straks voor hun eigen families zorgen en voor jullie als jullie oud zijn. Als je honger hebt, moet je niet naar bed gaan, maar moet je werken.” Want dat is de situatie. Mensen die zelf ondervoed zijn, kunnen depressief en passief worden en niet verder kijken dan de dag van vandaag.
Gebrek aan kennis
Zuster Marie-Louise legt uit: “Sommige mensen zijn zo arm, dat ze niet eens een stuk land hebben om groenten te verbouwen. Maar er is ook een gebrek aan kennis. Sommigen weten niet wat een gezonde maaltijd is voor hun kinderen. Ze geven hen vervuild water of zelfs alcohol, waardoor kinderen ziek worden. Of er zijn allerlei familieproblemen.”
Ondervoeding stoppen via zelfhulpgroepen
Eén van de trainers vertelt: “We leren deze moeders over voeding, hoe ze ziektes kunnen voorkomen, wat een gezonde maaltijd is en over gezinsplanning. We zetten zelfhulpgroepen op, zodat ze leren sparen en geld kunnen lenen via hun groep. Ze gaan samen kleine projecten opzetten, waarmee ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Dat moet de ondervoeding stoppen.” Ze krijgen goede zaden, wat kippen, een geit, soms een varken of een koe.
Echte verandering kost tijd
Naast de training bieden de zusters drie jaar lang intensieve begeleiding aan Clemence en de andere moeders. Want verandering gaat langzaam en kost tijd. Hun problemen worden gehoord. Ze krijgen een stem. Ze leren samenwerken. En de tweeling van Clemence krijgt meer kansen in hun leven. Clemence heeft één groot verlangen: “Ik wil dat mijn kinderen een goed leven krijgen en kunnen studeren, net als andere kinderen.”
Steun dit werk van de Rwandese diaconessen om ondervoeding te stoppen en de kinderen van Clemence een goede start in hun leven te bieden.