Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hoe Paulines droom uitkwam om diacones te worden

Waar in Nederland nog maar weinig meiden besluiten om in het klooster te gaan, is dat in Rwanda wel anders. De Rwandese zusters diaconessen zijn gerespecteerde zelfstandige goed opgeleide vrouwen in dienst van God en de mensen. Voor menig meisje een lichtend voorbeeld. Zo ook voor de jonge Pauline.

Pauline solliciteert

Pauline is een jaar of 15 als ze geïnteresseerd raakt in het werk van de zusters diaconessen in Rwanda. Een aantal meisjes uit haar klas wonen dichtbij de zusters en ze hoort goede verhalen over hen. Het zijn vrouwen van God, die heel wat weten te bereiken in hun leven. De jonge Pauline vraagt haar vriendinnen om hun adres. Op een dag besluit ze de zusters een brief te schrijven. Ze vraagt daarin: “Wat moet ik doen om bij jullie gemeenschap te mogen horen?” Ze wordt uitgenodigd voor een gesprek. Er volgen nog verschillende bezoeken aan de zusters.

Opleiding tot diacones

In 2006 is het dan eindelijk zover: op haar 20e jaar begint Pauline aan haar opleiding tot diacones. Pauline kiest voor dit “beroep” omdat ze de andere diaconessen, God en de mensen wil dienen. Maar ze heeft nog een lange weg te gaan. Pas 11 jaar later wordt ze ook echt ingewijd als diacones. Ze heeft niet alleen veel geleerd over het geloof, maar ook hele praktische vaardigheden opgedaan, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw. 

Pauline traint boeren en boerinnen

Nu brengt ze al het geleerde in praktijk: ze leert de boeren en boerinnen uit de dorpen hoe ze hun landbouwtechnieken kunnen verbeteren. Ze zoekt de gezinnen na de training op en zet met hen spaargroepen op. Iedere week leggen de mensen met elkaar een bedrag in, onder andere om hun ziektekostenverzekering te betalen en hun kinderen naar school te laten gaan, maar ook om te kunnen investeren in hun landbouw.

Stabiele gezinnen met voldoende gezond eten

Vóór de training konden deze gezinnen zich maar één maaltijd per dag veroorloven. Nu eten ze twee keer per dag een goede maaltijd. Ook hebben de gezinnen geleerd om aan geboortebeperking te doen, zodat er minder kinderen geboren worden. Wat vindt zuster Pauline de meest boeiende uitdaging binnen haar werk? Relatieproblemen bespreken met echtparen: samen met man en vrouw zoeken naar een oplossing om hun huwelijk te verbeteren. Stabiele huwelijken zijn immers de basis van stabiele gezinnen.

Dank voor uw steun voor dit werk.
www.kerkinactie.nl/zustersrwanda 

Over dit project

In het kleine dichtbevolkte Rwanda leeft zeventig procent van de inwoners van de landbouw. De grond is vruchtbaar, maar omdat er te weinig grond beschikbaar is voor alle inwoners, leeft veertig procent onder de armoedegrens. Al veertig jaar leren Rwandese diaconessen arme gezinnen hoe ze zo efficiënt mogelijk voedsel kunnen verbouwen en hoe ze samen kunnen sparen en investeren.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Met zusters werken aan gezond eten