"Ik was naakt en jullie kleedden mij"
De naakten kleden. Jezus’ woorden in Mattheüs 25 werden in praktijk gebracht door de protestantse kerk in Wijchen. Ze zamelden nieuwe kleding in voor kinderen in armoede. Diaken Caroline Visser: "Het gaat erom dat je er voor je medemens bent, alle dagen van de week.”
De naakten kleden is een van de zeven werken van barmhartigheid. Nu zie je vandaag de dag gelukkig geen mensen naakt over straat lopen, maar er zijn er genoeg die niet veel hebben om aan te trekken. En daar zijn ook kinderen bij. De diaconie van de protestantse kerk van Wijchen besloot hen vorig jaar eens ‘op hun paasbest’ aan te kleden.
Speciale actie voor kinderen
Caroline Visser is al jaren diaken en weet van de hoed en de rand. Ook van de rafelrand van de Wijchense samenleving. Ze weet wie er onder de armoedegrens leven en wie nieuwkomers zijn en anders komt ze daar wel achter. De diaconie is namelijk initiatiefnemer van de Wijchense voedselbank, de kledingbank en van de kringloopwinkel. Ook wordt er nauw samengewerkt met de plaatselijke Vincentiusvereniging, een organisatie die in de katholieke kerk is ontstaan en die armoede wil bestrijden.
“Bij de kledingbank kunnen, ‘arme mensen’, ik zeg het maar tussen aanhalingstekens, twee keer per jaar een setje kleding halen”, vertelt Caroline. “En dat is altijd tweedehands kleding. Niet leuk voor kinderen die zo graag ook eens wat nieuws willen hebben. Elk jaar doen we als diaconie een speciale actie voor kinderen. Toen we op de Landelijke Diaconale Dag hoorden van de organisatie Clothing4You, wisten we meteen: daar kunnen we wat mee.”
Op hun paasbest
Clothing4You zamelt nieuwe, onverkochte kleding in van bedrijven en webwinkels en stelt dat in pakketten beschikbaar voor mensen die dat goed kunnen gebruiken. Caroline: “Om aan de eisen van de AVG (algemene verordening persoonsgegevens) te voldoen, hebben we toestemmingsformulieren in de pakketten van de voedselbank gedaan. Daarmee konden ouders hun kinderen aanmelden voor onze kledingactie. Ze moesten de maten opgeven van hun kinderen en hun voorkeur voor kledingstijl. We kregen in totaal 120 formulieren terug. Clothing4You had nog nooit zo’n grote order gehad. Zo’n pakket kost de diaconie 25 euro maar er zit wel voor 350 euro aan nieuwe kleding in. Omdat er met Sinterklaas en Kerst al heel veel voor deze kinderen wordt gedaan, besloten wij onze actie met Pasen te doen. We gingen ze ‘op hun paasbest’ aankleden.”
Voor je medemens
En zo arriveerden er 120 grote dozen bij een van de kerkgebouwen die de protestantse gemeenschap van Wijchen beheert. Behalve kleding zaten er ook schoenen in, een jas en wat speelgoed. Allemaal spiksplinternieuw. De kledingpakketten werden in de kerk uitgedeeld, waardoor de kinderen en hun ouders ook meteen kennismaakten met wat kerk-zijn nu eigenlijk is. Caroline: “We konden zo laten zien dat kerk-zijn om meer gaat dan je relatie met God en de diensten op zondag. Het gaat er ook om dat je er voor je medemens bent, alle dagen van de week.”
Jeuk van barmhartigheid
Maar een werk van barmhartigheid? Mwah. Caroline heeft het niet zo op het woord ‘barmhartigheid’. Daar vindt ze iets neerbuigends inzitten. “Ik krijg jeuk van dat woord. Barmhartigheid klinkt voor mij als ‘kijk ons eens goed doen’. Alsof de mensen er dankbaar voor moeten zijn. Dat zijn ze natuurlijk wel, en het was ook geweldig om te zien hoe blij die kinderen waren met hun nieuwe kleren, maar daar doen we het niet voor. We willen gewoon graag iets betekenen voor mensen die het minder hebben. De mensen die in de bijstand zitten of in de schuldhulpverlening hebben het echt moeilijk en ook nieuwkomers hebben het de eerste jaren gewoon zwaar. In onze kerk zitten vooral mensen die het financieel goed hebben, bij ons zit de armoede niet, we hebben er echt moeite voor moeten doen om de juiste gezinnen te bereiken met onze actie. En dat is gelukt, met een geweldig resultaat. Het was veel werk, maar ik ben met pensioen, dus ik heb tijd. De armoedeproblematiek zit altijd in mijn achterhoofd, ik ben er altijd veel mee bezig en dat zal ook nog wel even zo blijven. Ik heb een groot gezin gehad, met pleegkinderen, ik hou van aanpakken. Niet lullen maar poetsen!”
Naakten kleden
Deze week staat 'de naakten kleden' centraal. Wie vroeger z´n vijand echt wilde vernederen nam hem mee zonder kleren. 'Naakt en barrevoets', schrijft Jesaja. Veel dieper kon je als mens niet zinken. Naakt zijn betekent niet alleen geen kleren om je lichaam hebben, maar ook dat er geen plek voor je is in de gemeenschap. Je bent weerloos, in alle opzichten. Overdag de gesel van de zon waar niets je tegen beschermt, 's nachts de kou. En dag en nacht de schaamte van het naakt zijn. Het hebben van kleding was geen vanzelfsprekendheid. Door de hele Bijbel heen vind je de oproep te delen van je kleding. De heilige Maarten trok zich deze oproep aan toen een bedelaar hem om kleren smeekte. Hij sneed zijn mantel in tweeën. Achter de kleding zit de vraag naar waardigheid. Wellicht is het daarom dat Paulus het beeld van kleding gebruikt als hij het geloof ter sprake brengt. Wie bekleed is met Christus, ontdekt hoe God hem voluit mens wil maken. In navolging van Jezus kleden we de ander, letterlijk en figuurlijk, en helpen we om mensen waardigheid te geven.
Lees ook: