Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Jamuna investeert inkomsten uit biochar in eigen bedrijf

Een ingenieus kooktoestel levert vrouwen in Bangladesh meer inkomen en een betere gezondheid op. In 2021 kregen 500 gezinnen zo'n kooktoestel. Jamuna investeerde haar inkomsten dankzij dit kooktoestel in een eigen bedrijf.

In 2021 heeft CCDB 500 kooktoestellen kunnen verstrekken aan gezinnen die daarvoor een training hebben gevolgd en lid zijn een biochar-producentengroep. Twee van deze groepen kregen daarnaast een training in business development.

Onderzoek

In 2021 ging CCDB een samenwerking aan met een aantal onderzoeksbureaus en met de Universiteit van Bangladesh om wetenschappelijk onderzoek, de doorontwikkeling, technische samenwerking en overdracht van technologie te bevorderen.

Meer bekendheid

Verder zijn er 82 demonstratiepercelen aangelegd en stond CCDB op drie wetenschaps- en technologiebeurzen met informatie over het biocharproject.  Ambtenaren van de overheid bezochten het projectgebied, en diverse offline en online media hebben aandacht besteed aan het biocharproject. Dit vergroot de bekendheid van het project en met biochar als natuurlijke bodemverrijker.  

Jamuna investeert in eigen bedrijf

Jamuna en haar dochterJamuna Rani Das (27) kreeg een aantal jaar geleden van CCDB een kookttoestel. Tot die tijd was haar man de enige verdiener, hij had een kleine meubelzaak. Toen Jamuna op 16-jarige leeftijd trouwde, was ze vastbesloten was haar man financieel te helpen. Daarom meldde ze zich in 2017 aan voor het biochar-project en begon ze het speciale kooktoestel te gebruiken dat biochar kan produceren. Ze kookt drie keer maaltijden op het fornuis, dat minder rook produceert en een aanzienlijke hoeveelheid brandstof bespaart in vergelijking met een traditioneel kookfornuis. Ze verdient geld door per maand zo'n 50 kilo biochar te verkopen. Met de helft van haar inkomsten zorgt ze voor haar 12-jarige dochter, de andere helft zette ze op de bank. Toen ze voldoende had gespaard, kocht ze een naaimachine en statte haar eigen bedrijf als kleermaakster. Verder verbouwt ze per seizoen zo'n 45 kilo groenten in een kleine tuin waar ze biochar gebruikt als bodemverbeteraar. Jamuna is erg dankbaar voor de kansen die CCDB haar heeft geboden. 

 

Over dit project

In Bangladesh hebben veel vrouwen geen eigen, of beperkte, inkomsten uit bijvoorbeeld de verkoop van landbouwproducten. Via een ingenieus kooktoestel verhogen zij hun inkomen. Het kooktoestel bespaart brandhout, stoot minder CO2 uit en produceert minder rook, waardoor het beter is voor de gezondheid van vrouwen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Innovatief kooktoestel verandert levens