Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Joshua (24): ‘Mijn verblijfsstatus is niet wie ik ben’

Zijn moeder heeft hij nooit gekend, zijn vader sterft als hij zestien is. Broers en zussen heeft hij niet. Moederziel alleen is Joshua uit Sierra Leone een prooi voor kwaadwillenden. Eerst mannen die hem dwingen toe te treden tot een soort sekte, daarna een mensenhandelaar die hem naar Nederland vervoert. Hij ontsnapt. Nu is hij vader en wil hij voor zijn kinderen zorgen.

Verborgen praktijken

Hij groeit op in Bo, in Sierra Leone. Brede zandwegen van rode aarde, lage bebouwing, veel drukte. Zijn vader moet vaak naar Freetown, de hoofdstad. De kleine Joshua mag geregeld mee. Nadeel is wel dat hij dan school verzuimt. Joshua zit op een christelijke basisschool. Hij kan best goed leren, maar van een middelbare school en een diploma halen komt het in Sierra Leone niet.

Als hij 16 is, overlijdt zijn vader. De enige familie die hij heeft. Vrienden van vader komen het hem vertellen. Die willen hem vervolgens dwingen toe te treden tot de Poro. Dit genootschap voor mannen is berucht in Sierra Leone en Liberia, met z’n geheime rituelen en verborgen praktijken. Martelen behoort daar ook toe, ondervindt Joshua als hij niet toe wil treden en ontvoerd wordt.

Niet veilig

Dagenlang duurt het, voordat Joshua weet te ontsnappen. Hij is moe, alles doet hem zeer. Toch weet hij de bewoonde wereld te bereiken. Een witte man biedt hem onderdak en hulp aan. Hij zal zorgen dat Joshua een opleiding kan doen. Wat een geluk. De man vervoert hem naar Nederland; daar zal Joshua veilig zijn. Niets blijkt minder waar.

Joshua wordt opgesloten en moet maandenlang ‘nare, slechte dingen’ doen. Hij benoemt ze verder liever niet. In een letterlijk onbewaakt ogenblik neemt hij de benen. Hij stapt naar de politie. “Dat vond ik spannend, want waar ik vandaan kom, is de politie niet te vertrouwen.” Maar ze zijn aardig en sturen hem naar Ter Apel.

Asielverzoek afgewezen

Nog dezelfde dag komt hij aan in het aanmeldcentrum. Opnieuw heel spannend, Joshua doet die nacht geen oog dicht: “Ik zie dat nóg voor me. Ik zat op een kamer met jongens die drugs gebruikten. Ik dacht ‘God weet hoe gek ze daarvan worden’. Doodeng was het.” De dag erna mag hij gelukkig door naar een opvang voor minderjarige asielzoekers. Eerst in Zuidlaren, dan in Assen. 

Hij heeft er veel plezier, al zijn er ook veel regels. Regels, daar is Nederland wel goed in. Maar afijn. In die tijd leert hij Nederlands spreken en doet hij daarna de koksopleiding. Hij houdt van koken en geniet van school. Als hij 18 wordt is het echter ineens gedaan. Niet minderjarig meer, dus: uit de opvang, verhuizen, van school af. Een maand later wordt zijn asielverzoek afgewezen. 

Een levensveranderende ontmoeting

De IND gelooft zijn verhaal niet. Het gerenommeerde Instituut voor Mensenrechten en Medisch Onderzoek (IMMO) zal later oordelen dat de littekens die Joshua heeft, passen bij zijn asielrelaas. Maar dat helpt dan al niet meer. Zonder verblijfsvergunning komt Joshua terecht in een nachtopvang voor dakloze asielzoekers. 

Overdag zwerft hij op straat. Tot hij een dominee ontmoet die hem een aantal maanden in huis neemt. “Dat was zo’n mooie dag.” Het verandert zijn leven. Joshua probeert opnieuw of hij naar school mag en zowaar: dat lukt. Aan het Alfacollege begint hij met de opleiding voor timmerman. Hij houdt van hout, van nieuwe dingen maken en vooral ook van dingen repareren. Oude meubels een nieuw leven geven, bijvoorbeeld. Hij geniet ervan. In de tijd bij de dominee ontmoet hij een jonge vrouw. “De vlam sloeg gelijk in de pan.” Net als hij komt ze uit een gebroken gezin. Ze heeft al een zoontje en samen krijgen ze al snel een dochtertje. Joshua zorgt graag voor beide kinderen. “Ze zijn allebei van mij, zo voelt het.” 

Dit kastje is gemaakt door Joshua

Een aantal jaren gaat het goed met het jonge gezin. Maar zoals zoveel relaties, gaat ook deze stuk. Toch wil Joshua voor zijn kinderen zorgen. De moeder heeft daar inmiddels andere ideeën over. Het wordt een vechtscheiding en ze houdt zich niet aan de omgangsregeling. Zijn kleine meisje is in juli jarig, ze wordt 4. Hij ziet haar pas later. “Geeft niks papa”, zegt ze, “Ik weet toch dat je lief bent?” Hij moet ervan huilen. 

Iets van mijn leven maken

Joshua wil nu per se een verblijfsvergunning hier. “Ik moet wat van mijn leven maken. Voor mijn kinderen.” Hij is nu 8 jaar in Nederland. “Ik heb zoveel gedaan, heel veel goede mensen leren kennen. Ook slechte trouwens, maar meer goede. Ik heb veel mensen zien lijden. Sinds ik hier ben, ben ik meer als getal behandeld dan als mens. Ik heb verschrikkelijk mazzel gehad dat ik de dominee heb ontmoet. Veel jongens en meisjes hebben dat geluk niet.” 

Geen asielzoeker

Het lange, gedwongen afwachten wat autoriteiten beslissen over jouw leven kan gevaarlijk zijn, weet Joshua. Hij is zelf ook depressief geweest, suïcidaal. “Wij zijn mensen, weet je. Ik ken er veel met zóveel talenten. Ze krijgen niet de kans om bij te dragen aan dit land. Het kan zo veel beter.” Hij valt even stil, denkt na. Dan: “Ik ben geen asielzoeker. Mijn verblijfsstatus in Nederland is niet wie ik ben.” 

Stichting INLIA biedt hulp aan (individuele) asielzoekers en ondersteunt en adviseert kerken hoe zij deze mensen hulp kunnen bieden. Kerk in Actie steunt hun werk.

* de man op de hoofdfoto is niet Joshua

Lees ook:Over dit project

Volgens schattingen leven er in Nederland 30.000 migranten zonder verblijfsvergunning. Velen van hen zijn arbeidsmigranten, anderen zijn na een mislukte asielprocedure in Nederland gebleven, bijvoorbeeld omdat het land van herkomst hen niet meer accepteert. Wie ongedocumenteerd in Nederland leeft, heeft maar weinig rechten. Bovendien is er altijd de angst om opgepakt en uitgezet te worden.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Hulp en perspectief voor mensen zonder papieren