Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Rindy viel in handen van mensenhandelaren

Rindy woont in een afgelegen dorp op het eiland Timor in Indonesië. Ze heeft als tiener veel conflicten met haar ouders. Als ze zestien jaar is, komt ze via sociale media in contact met een man, die haar en haar vriendin werk aanbiedt. Het loopt heel anders dan verwacht...

Rindy en haar vriendin wagen de sprong 

De man zegt dat het om huishoudelijk werk gaat in Jakarta op het eiland Java, meer dan 2500 kilometer ten oosten van Timor. Hij zal hun reis regelen en betalen. Het klinkt fantastisch, een prachtige uitweg uit hun uitzichtloze bestaan vol conflicten. De beide meisjes besluiten de sprong te wagen. Ze gaan op zijn aanbod in. Rindy vertelt: “We bleven twee maanden bij deze man in huis wonen en hielpen in zijn gezin.” De man bleek deze tijd nodig te hebben om een vals paspoort voor beide minderjarige meisjes te regelen.

Op heterdaad betrapt 

Maar op een dag worden de meisjes 800 kilometer verderop naar Surabaya gestuurd. Ze krijgen te horen dat er werk voor hen is in buurland Maleisië. Rindy schrikt: “Ik was boos op hem toen ik dat hoorde, maar hij zei dat hij al veel kosten had gemaakt. Als we nu zou afhaken, moesten we al die kosten terugbetalen.” Rindy’s vriendin plaatst midden in de nacht een bericht op Facebook dat ze op Surabaya zit. Haar ongeruste ouders krijgen het bericht onder ogen en beseffen dat hun dochter niet meer op Timor is en in grote problemen verkeert. Ze alarmeren de politie, die beide nog minderjarige meisjes direct op een internationale opsporingslijst zet. Rindy en haar vriendin worden per boot naar de grens met Maleisië gestuurd. Als ze een paar dagen later de grens met Maleisië over willen, worden ze onderschept door de douane en overgedragen aan de politie. Als de recruiter hen belt, luistert de politie mee. Hij wordt op heterdaad betrapt van mensenhandel.   

Rindy krijgt hulp van de Timorese kerk om de dader voor het gerecht te krijgen.

Langdurige rechtzaken 

Rindy blikt terug: “Ik was blij dat we niet naar Maleisië gingen, want ik was steeds bezorgder geworden. Ik ken iemand uit ons dorp die een orgaan is kwijt geraakt in Maleisië. We werden eerst opgevangen door katholieke nonnen totdat we terug konden naar Timor.” Op Timor verblijven de meisjes een aantal weken in het opvanghuis van de Timorese kerk. Advocate Ester van dit Huis van Hoop vertelt: “We hebben Rindy geholpen om haar hele verhaal aan de politie te vertellen. We zijn met haar meegegaan om aangifte te doen en haar ook begeleid tijdens de rechtszaak. Het hele proces duurde anderhalf tot twee jaar.” Kort nadat ze aangifte hadden gedaan, werd de lokale recruiter opgepakt. De provinciale recruiter was lastiger te vinden. Zolang hij nog vrij rondliep, was het voor de meisjes niet veilig om terug te keren naar huis. Later is ook hij opgepakt.  

Rindy is nog steeds verbijsterd over wat haar allemaal overkomen is. 

Steun meisjes zoals Rindy via Kerk in Actie en help illegale migratie voorkomen.  
Kijk op: www.kerkinactie.nl/migrantenindonesie. 

Rindy is weer veilig thuis

 

Over dit project

Het eiland Timor is een van de armste gebieden van Indonesië. Veel inwoners trekken weg naar andere eilanden of naar het buitenland, bijvoorbeeld Maleisië. Soms hebben ze daarvoor niet de juiste papieren. Omdat ze dan onbeschermd en onverzekerd zijn, zijn ze kwetsbaar voor misstanden of raken ze bij ziekte in het buitenland in de problemen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Pastorale en praktische hulp voor migranten