Wat doet Kerk in Actie in het Midden-Oosten?
Kerken in het Midden-Oosten hebben een belangrijke rol. Met hun unieke plek in de samenleving kunnen ze snel hulp bieden en bijdragen aan vrede. Daarom moeten ze blijven bestaan! Kerk in Actie investeert in betere leefomstandigheden van de inwoners in het Midden-Oosten, meer onderling begrip en sterkere gelovigen en kerken.
Een overzicht van het werk dat Kerk in Actie in het Midden-Oosten ondersteunt.
Israël
Dialoog en vredesopbouw
Kerk in Actie ondersteunt diverse organisaties die de dialoog tussen verschillende bevolkingsgroepen stimuleren. Daarin trekken we samen op met Joden, christenen en moslims.
Ieder jaar:
- ontmoeten 800 Joodse en Palestijnse kinderen en jongeren elkaar via een vredesprogramma op basisscholen, middelbare scholen en universiteiten.
- leren 750 studenten meer over mensenrechten vanuit de Joodse traditie en spreken ze over thema’s als gelijkheid, democratie en gerechtigheid.
- worden 60 jongeren uit verschillende kerkgenootschappen in het noorden van Israël samen toegerust in geloof en leiderschap in de kerk.
Omzien naar kwetsbare groepen
- Ruim 5700 Palestijnen uit de Westbank die in Israël of in nederzettingen werken, krijgen jaarlijks hulp bij het opkomen voor hun (arbeids)rechten en ontvangen juridische hulp.
Noodhulp
- Enkele duizenden mensen in Israël die door de oorlog met Hamas en Hezbollah zijn getroffen, ontvangen noodhulp (waaronder psychosociale ondersteuning) met de opbrengst die Kerk in Actie ontvangt via de Giro555-actie voor slachtoffers in het Midden-Oosten.
Palestina
Noodhulp
Via het internationale hulpnetwerk ACT Alliance geeft Kerk in Actie noodhulp aan enkele tienduizenden inwoners van Gaza en de Westbank, zoals gezondheidszorg, noodonderwijs, kleine cashbedragen voor eerste levensbehoeften, hulp bij het repareren van huizen en het (her)starten van kleine bedrijven.
Bijbel
- Kerk in Actie ondersteunt een programma met 30 bijbelstudiegroepen voor met name vrouwen en jongeren in Palestina.
- In Jenin, een universiteitsstad in het noorden van de Westbank, financiert Kerk in Actie een programma om lokale christenen, die zich vaak vergeten voelen, te bemoedigen.
Bestaanszekerheid
- Ieder jaar mogen 20 jongeren een eigen bedrijfsplan uitwerken. Vier projecten ontvangen een bedrag en technische ondersteuning.
- Het diaconale centrum van de Evangelisch-Lutherse Kerk krijgt financiële ondersteuning om diaconale hulp te verlenen in 8 werkgebieden.
Libanon
Bestaanszekerheid
- Kerk in Actie ondersteunt een driejarig kredietprogramma voor ongeveer 600 jonge Libanese ondernemers die hun eigen bedrijf willen uitbouwen en samen meer dan 2000 permanente banen creëren in 3 jaar tijd, en per jaar aan 40 werkzoekende Libanezen en Syriërs een zorgtraining geven.
Noodhulp
- Via ACT Alliance biedt Kerk in Actie noodhulp aan duizenden ontheemden en door de oorlog getroffen inwoners in Libanon.
Jongeren perspectief bieden
- Ieder jaar worden 35 toekomstige jeugdleiders getraind om jongeren in de kerk toe te rusten in geloof en perspectief te bieden voor hun dagelijks leven
Egypte
Bestaanszekerheid
- Kerk in Actie ondersteunt een diaconaal programma van de Koptisch-Orthodoxe Kerk dat levensomstandigheden op het platteland verbetert en economische ontwikkeling stimuleert. De levensomstandigheden van meer dan 100.000 inwoners van Egypte worden hiermee verbeterd.
Bijbel
- Jaarlijks doen 100.000 Egyptische kinderen mee aan een landelijke bijbelcompetitie. In de zomerperiode lezen ze samen met hun familie een bijbelboek. Voor veel gezinnen is dit de eerste gelegenheid om thuis de Bijbel te lezen.
Vredesopbouw
- Via het Shared Futures-programma van Kerk in Actie krijgen ieder jaar 800 jongeren van verschillende religieuze afkomst samen een vaktraining. Ze leren elkaar kennen, maar komen ook meer te weten over elkaars cultuur, waarden en geschiedenis, waardoor vreedzaam samenleven wordt bevorderd.
Syrië
Kerkopbouw
Door de jarenlange burgeroorlog in Syrië raakten veel kerkgebouwen beschadigd. Het voortbestaan van de kerk is enorm belangrijk, omdat daarmee de sociale structuur wordt hersteld. Vanuit een speciaal herstelfonds worden zo’n 40 verwoeste kerkelijke gebouwen, waaronder ook scholen, ziekenhuizen en gezondheidscentra, weer opgebouwd. De Syrische kerken betalen minstens 30 procent van de kosten.