Wat doet Kerk in Actie voor christenen in de minderheid?
Op plekken waar christenen in de minderheid zijn en het leven vol uitdagingen is, wil Kerk in Actie christenen versterken in hun geloof en steunen positief bij te dragen aan hun omgeving. Kerk in Actie stimuleert dat christenen verbinding zoeken met andersgelovigen, ook als er spanningen zijn.
Religieuze spanningen
Op plekken waar het leven vol uitdagingen is en mensen door allerlei tekorten moeite hebben om een goed leven op te bouwen, ontstaan makkelijk spanningen. Geregeld uiten die zich langs religieuze lijnen, terwijl de eigenlijke oorzaken elders liggen. Extremistische gedachten en het beperken van godsdienstvrijheid voor minderheden, kan in alle samenlevingen plotseling de kop op steken. Het gebeurt in het Midden-Oosten, in Azië, in Afrika, maar ook in Europa en Nederland. Een zondebok zoeken als zich problemen voordoen, is van alle tijden en culturen. Vaak geldt: onbekend maakt onbemind.
Kansenongelijkheid en beperkte vrijheid van godsdienst
In Nederland kennen we vrijheid van religie, maar ruim driekwart van de wereldbevolking leeft in landen met een beperkte vrijheid van godsdienst of levensovertuiging. (bron) Dat kan tot spanningen leiden en kansenongelijkheid. In verschillende landen in het Midden-Oosten, in Azië of in de Sahel-zone in Afrika staan kerken onder druk of hebben christenen maar weinig speelruimte. Maar ook in Nederland is er kansenongelijkheid voor mensen met een andere religie, al is het wettelijk wel goed geregeld.
Geloof, hoop en liefde delen
God roept christenen op om zich in te zetten voor een samenleving waarin mensen tot hun recht komen, weet hebben van Gods liefde voor allen, in vrede samenleven en zorgen voor elkaar en voor Gods schepping. Om het zout en licht van de aarde te zijn (Matth.5:13-16), om geloof, hoop en liefde te delen en van betekenis te zijn in het leven van mensen. Maar niet alle kerken hebben de financiële draagkracht om hun ideeën uit te voeren.
Kleine kerken van grote betekenis
Kerk in Actie ondersteunt kerken op plekken waar christenen in de minderheid zijn en mensen voor grote uitdagingen staan. Kleine kerken kunnen creatief en krachtig zijn en van grote betekenis voor hun direct omgeving, een bron van hoop en recht. Dat doet Kerk in Actie in landen of regio’s waar de meerderheid bestaat uit moslims (Pakistan, Bangladesh, Indonesië, Syrië, Libanon, Palestina, Golfstaten, Egypte, Marokko, Burkina Faso, Noord-Ghana, Noord-Nigeria, Noord-Kameroen, Oost-Kenia), joden (Israël), hindoes (India, Nepal) of boeddhisten (Myanmar, China).
Gedeelde toekomst
Kerk in Actie heeft met partners in Kenia, Kameroen, Ghana, Egypte en Pakistan het programma Shared Futures opgezet in regio’s waar spanningen (kunnen) ontstaan tussen christenen en moslims. Vaak hebben de spanningen andere oorzaken zoals armoede, maar wordt religie gebruikt als scheidslijn. Via samenwerkende dominees, imams en jongerenorganisaties steunt Kerk in Actie jongeren met opleidingen en ontmoetingen om samen een betere toekomst op te bouwen. Op plekken waar veel jongeren werkloos zijn, wordt zo voorkomen dat ze elkaar de schuld geven van hun problemen, dat ze tegenover elkaar komen te staan en radicaliseren. In plaats daarvan werken ze samen aan een gedeelde toekomst.
Ook in Nederland actief
Kerk in Actie is ook actief in Nederland op plekken waar de nood hoog is en de kerk niet mag verdwijnen, zoals in oude stadswijken waar mensen met veel problemen te kampen hebben.
In Nederland wonen ook christenen met andere culturele achtergronden. Zij vormen een minderheid in ons land. Als christenen willen we elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Net zoals we leren van contacten met kerken in ons wereldwijde netwerk. Ook leggen we als Nederlandse kerken contact met andersgelovigen in Nederland. Ook geeft Kerk in Actie interculturele kerken en relaties een steuntje in de rug via SKIN, Sofak en Samen Geloven.
Wat voor activiteiten steunt Kerk in Actie?
- Vaktrainingen bieden aan werkloze jongeren
- Activiteiten waarbij jongeren van verschillende religies elkaar positief ontmoeten (bijvoorbeeld via sport, elkaars religieuze feesten meevieren, samen praten over gezamenlijke problemen)
Kerk in Actie probeert daarnaast samen met lokale kerken en partnerorganisaties overheidsbeleid te beïnvloeden, zodat onrechtvaardige structuren veranderen, de wet wordt nageleefd, kansenongelijkheid afneemt en ieder zijn godsdienst in vrijheid kan belijden, waar ook ter wereld.
Waarom kiest Kerk in Actie voor deze aanpak?
Wereldwijd zijn we samen de kerk in actie. We delen ons geloof én we geloven in delen, ook met anders-gelovigen. Kerk in Actie gelooft dat iedereen recht heeft op vrijheid van godsdienst. Kerk in Actie stimuleert christenen de ander altijd als medemens te blijven zien, ook al kan dat bij grote verschillen of in lastige omstandigheden moeilijk zijn. Als kerk begrijpen wij religie meer dan seculiere organisaties. Leven in vrede en met vrijheid van godsdienst is een groot goed. Kerk in Actie bevordert daarom onderling respect en samenwerking met andersgelovigen voor een vreedzame en rechtvaardige wereld.