Wat doet Kerk in Actie voor kerken op kwetsbare plekken?
Kerk in Actie ondersteunt vooral op kwetsbare plekken in de wereld opleidingen en trainingen van (vrijwillige) kerkleiders, zodat hun kerk van betekenis kan zijn voor hun gelovigen en hun samenleving. Daarnaast stimuleert Kerk in Actie mensen om samen de Bijbel te lezen op een manier die hun dagelijks leven positief beïnvloedt.
Kwetsbare plekken hebben stevig kader nodig
Overal ter wereld zijn stevige leiders nodig, die mensen kunnen versterken in hun geloof, en draagkracht geven voor hun dagelijks leven. Leiders die hun gemeenteleden kunnen aansporen om ook buiten de kerkmuren tot zegen te zijn voor de samenleving. Om het zout en licht van de aarde te zijn (Matth.5:13-16), om geloof, hoop en liefde te delen en van betekenis te zijn in het leven van mensen. Stevige leiders kunnen een kerk opbouwen, die hoop geeft en opkomt voor recht. Juist op plekken waar niet iedereen een goede opleiding heeft kunnen volgen, zijn goed opgeleide kerkleiders van groot belang. Maar niet alle kerken hebben de financiële draagkracht om goed kerkelijk kader op te leiden.
Juist daar kan geloof tot grote steun zijn
De kerk kan juist van grote betekenis zijn op plekken waar mensen iedere dag bezig zijn met overleven. Het geloof kan hoop bieden voor mensen die voor veel uitdagingen staan in hun leven: mensen met gebrek aan inkomen, gebrek aan schoon drinkwater, eenzijdig voedsel, gebrek aan vervoersmiddelen, weinig toegang tot goede scholing of goede gezondheidszorg of die leven in armoedige behuizing. In landen waar een (burger)oorlog woedt of net voorbij is, lopen mensen veel trauma’s op en hebben ze te maken met rouw door alles wat ze zijn kwijtgeraakt. Geweld kan nog lang na-ijlen, zoals in Rwanda, Colombia en Guatemala. Kerken willen daar zijn waar het leven schuurt. Kerken zijn deskundig op gebied van troost, verzoening, vergeving en rouwbegeleiding. Het Evangelie kan bevrijdend werken en mensen kracht geven op te staan tegen onrecht.
Goede kerkleiders vinden
In Nederland is het voor gemeenten soms lastig om een goede voorganger te vinden of vrijwilligers voor het kerkenwerk. In het buitenland geldt dat ook, al heeft dat vaak heel andere oorzaken. Wie opgroeit in een afgelegen dorp in Afrika en leeft van wat men zelf verbouwt, kan geen predikant betalen. Daar kan het zijn dat een predikant meerdere dorpskerken begeleidt met vrijwillige voorgangers, die als dank wat van de oogst ontvangen. Op bepaalde plekken heeft kerkelijk kader weinig opleiding kunnen volgen. Ook kerken in arme landen als Moldavië of Cuba hebben het niet makkelijk. Of in oorlogsgebieden zoals Syrië of Oekraïne. Het zijn plekken waar mensen wegtrekken, waar veel ouderen en kinderen achterblijven. Zie daar maar aan goede kerkleiders te komen.
Goed kerkelijk kader opleiden
Kerk in Actie steunt vooral op kwetsbare plekken kerkelijk leiders met trainingen en opleidingen. Vaak betalen de deelnemers zelf ook een bijdrage. Het niveau en de duur van het (theologisch) onderwijs kan verschillen. Predikanten volgen een bachelor- of masteropleiding van enkele jaren. Vrijwilligers volgen trainingen van enkele weken. Jongeren en ouderen, mannen en vrouwen krijgen zo meer bijbelkennis, leren meer achtergronden over het christelijk geloof, leren hoe ze leiding kunnen geven aan alle facetten van kerk-zijn: preken, bidden, liturgie, sacramenten, pastorale hulp, diaconale hulp, kinderwerk en evangelisatie. Kerk in Actie wil mensen opleiden die hun geloofsgemeenschap inspireren om zich in te zetten voor een samenleving waarin mensen tot hun recht komen, weet hebben van Gods liefde voor allen, in vrede samenleven en zorg dragen voor elkaar de Gods schepping.
Samen bijbellezen brengt nieuwe inzichten
Ook stimuleert Kerk in Actie mensen om samen de Bijbel te lezen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland. Mensen kunnen tot nieuwe inzichten komen door bijbelverhalen te betrekken op hun dagelijks leven. Verhalen die hoop geven en bemoedigen of stimuleren om in actie te komen voor een rechtvaardige wereld. Zo worden mensen die generaties lang in armoede leven, door bijbelverhalen aangemoedigd om niet bij de pakken neer te zitten, maar hun leven in eigen hand te nemen en hun stem te laten horen. Of worden vrouwen door bijbelverhalen geïnspireerd op te staan tegen geweld. Christenen die beter gesitueerd zijn, kunnen oog krijgen armoede, onrecht en uitsluiting in hun eigen samenleving. De Bijbel kan levens veranderen.
Uitwisseling, leren van elkaar
Door partnerschappen en onderlinge uitwisseling met kerken en (religieuze) organisaties wil Kerk in Actie het wereldwijde kerkelijke protestantse netwerk versterken. Kerken bevinden zich overal ter wereld in de haarvaten van de samenleving. Gelovigen in andere werelddelen bezien het christelijk geloof en de wereld vanuit een ander perspectief. Kerk in Actie biedt door de wereldwijde contacten gelovigen in Nederland een venster op de wereld.
Waar geeft Kerk in Actie een steun in de rug?
Kerk in Actie steun kerkelijk leiders en bijbelgroepen in Afrika (Ghana, Kameroen, Marokko, Mozambique, Rwanda, Zambia, Zuid-Afrika), Azië (Bangladesh, China, Indonesië, Myanmar, Pakistan), Latijns-Amerika (Colombia, Cuba, Guatemala, Nicaragua), het Midden-Oosten (Golfstaten, Palestina, Syrië) en Oost-Europa (Moldavië, Oekraïne). Ook in Nederland helpt Kerk in Actie gelovigen om te kijken naar mensen, die buitengesloten zijn in hun eigen omgeving: mensen met schulden, mensen in armoede, (ex-)gevangenen, mensen die eenzaam zijn.
Wat steunt Kerk in Actie in Nederland?
- Het werk van Schuldhulpmaatje en HiPHelpt (Nederland)
- Diaconale centra en buurtpastoraat in achterstandswijken (Nederland)
- Diaconaal vakantiewerk (Nederland)
- Het werk van Exodus, Epafras en Kerken met STIP (gevangenen in Nederland)
Waarom kiest Kerk in Actie voor deze aanpak?
Wereldwijd zijn we samen de kerk in actie. We delen ons geloof én we geloven in delen. Juist op kwetsbare plekken kan financiële steun van grote betekenis zijn. Alle christenen behoren samen tot dezelfde familie, die samen dat ene lichaam van Christus vormen. De hand kan niet zonder de voet. De Wereldraad van Kerken is de plek waar kerken uit alle delen van de wereld van elkaar leren,elkaar verrijken we in geloof, met elkaar discussiëren en samen werken aan een rechtvaardige wereld.