Wat doet Kerk in Actie voor kinderen en jongeren?
Ver weg en dichtbij groeien te veel kinderen en jongeren op in onveilige omstandigheden of ze hebben minder kansen zich te ontwikkelen. Kerk in Actie zet zich in voor een wereld waarin kinderen en jongeren veilig opgroeien, volwaardig meedoen en tot bloei kunnen komen.
Kinderen in de knel
Kinderen en jongeren maken 40 procent van de wereldbevolking uit. Er zijn 2 miljard kinderen tot en met 14 jaar en 1,2 miljard jongeren van 15 tot 25 jaar. (bron: Wereldbank en EU). Kinderen zijn flexibel en krachtig, maar ook kwetsbaar door hun afhankelijkheid van volwassenen. In elke samenleving komen kinderen in de knel en kunnen kinderen onvoldoende meedoen, ook in Nederland. Vooral kinderen en jongeren die opgroeien in armoede, in een onveilige omgeving of zonder onderwijs of werk, staan voor veel uitdagingen.
Universele rechten van het kind zijn leidend
Bijna alle landen in de wereld hebben het VN-verdrag van de Rechten van het Kind ondertekend. Ook kerken nemen deze rechten als uitgangspunt. Hoewel het steeds beter gaat met het wereldwijd naleven van deze rechten, worden nog steeds veel kinderrechten geschonden. Er zijn grote verschillen per land en continent.
Wie te weinig onderwijs krijgt staat direct op achterstand
Wereldwijd moeten 63 miljoen meisjes en 97 miljoen jongens werken (bron: ILO). Dit speelt vooral in Afrika, waar meer kinderen werken dan in de rest van de wereld samen. Wie al jong moet werken en te weinig onderwijs krijgt, staat direct op achterstand. Kwalitatief goed onderwijs is belangrijk om kinderen uit de spiraal van armoede te halen. Wie nieuwe eigentijdse vaardigheden leert heeft veel meer kans een betaalde baan te vinden of zelf te creëren.
Jeugdwerkloosheid
Veel jongeren in Afrika en in het Midden-Oosten zijn werkloos, omdat het onderwijs en het gebrek aan digitale vaardigheden niet aansluiten op de banen die nodig zijn. Of vanwege ongelijke kansen of omdat er te weinig banen zijn in landen waar de bevolking harder groeit dan de economie. Ook deze jongeren staan buitenspel.
Kinderen in Nederland
Kinderen en jongeren in Nederland behoren tot de meest gelukkige ter wereld. Toch komen ook in Nederland kinderen in de knel, kinderen die het minder goed treffen: in Nederland groeit 7,4 procent van de kinderen groeit op in armoede (bron: CBS), heeft 13,9 procent van de kinderen te maken met jeugdzorg (bron: NJi) en verblijven 13.000 kinderen in vluchtelingenopvang (bron: Werkgroep Kind in azc).
Wat doet Kerk in Actie samen met partners wereldwijd?
Kerk in Actie kiest ervoor om zich vooral in te zetten rond een aantal kinderrechten, waar kerken wereldwijd van toegevoegde waarde kunnen zijn: het recht op onderwijs, het stoppen van (seksueel/huiselijk) geweld, en jongeren meer kansen bieden zich te ontwikkelen. Naast concrete hulp zijn preventie en beleidsbeïnvloeding altijd van groot belang. Overal ter wereld moet de kerk een veilige plek zijn voor kinderen en jongeren, waar zij spiritueel tot bloei kunnen komen en ruimte krijgen voor hun eigen inbreng.
Welke kinderen en jongeren krijgen steun?
Kerk in Actie wil kinderen en jongeren in moeilijke omstandigheden een veilig thuis bieden met onderwijs en toekomstperspectief. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren zich bewust worden van hun rechten, opkomen op de naleving daarvan en zelf kunnen meebeslissen over hun leven.
1. Kinderen naar school, niet naar werk
Kinderen tot en met 15 jaar horen naar school te gaan en niet te werken. Kerk in Actie steunt daarom:
- voorbereidend onderwijs voor kinderen die al jong moesten werken, zodat ze weer naar school kunnen.
- beurzen, schoolmaterialen, schooluniformen, schoolmaaltijden, betere hygiëne voor meisjes, zodat kinderen (weer) naar school kunnen.
- preventiewerk: ouders leren hoe ze beter voor hun kinderen kunnen zorgen, hoe ze hun inkomen kunnen verhogen, en dat onderwijs belangrijk is; invloed uitoefenen zodat wetten rond kinderrechten worden nageleefd.
2. Jongeren een vak leren
Werk en perspectief voor jongeren van 15 tot 25 jaar is dé uitdaging voor lage- en middeninkomenslanden. Kerk in Actie ondersteunt daarom:
- vaktrainingen, ondernemersvaardigheden en algemeen vormende trainingen voor jongeren.
- activiteiten zodat jongeren gebruik kunnen maken van leningen en subsidies.
- lobbywerk voor (praktisch) onderwijs dat aansluit bij de behoefte van de arbeidsmarkt.
3. Stop misbruik en geweld
Kinderen en jongeren mogen geen slachtoffer zijn van uitbuiting en (seksueel) geweld. Hun rechten moeten beschermd worden en zij moeten voor zichzelf kunnen opkomen. Kerk in Actie ondersteunt daarom:
- opvang en psychische hulp voor kinderen en jongeren die slachtoffer waren van uitbuiting en seksueel geweld.
- onderwijs aan kinderen en jongeren over hun rechten en hoe ze schending daarvan kunnen voorkomen.
- preventiewerk: kerkelijk werkers leren hoe ze schending van kinderrechten in hun kerk kunnen bespreken; ambtenaren en leerkrachten leren misbruik en geweld te herkennen en aan te pakken; invloed uitoefenen zodat wetten worden nageleefd; ouders bewustmaken hoe ze hun kinderen kunnen beschermen en meisjes meer kansen bieden.
Waar steunt Kerk in Actie kinderen en jongeren?
Kerk in Actie steunt lokale kerken en organisaties in Afrika (Zuid-Afrika, Zambia, Kenia, Oeganda, Rwanda, Ethiopië, Zuid-Soedan, Kameroen, Ghana, Burkina Faso), Azië (Myanmar, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Indonesië en India), Latijns-Amerika (Guatemala, Cuba, Nicaragua, Bolivia en Cololmbia), het Midden-Oosten (Libanon, Israël, Palestina en Egypte) en Europa (Oekraïne, Moldavië en Nederland). Zij zetten zich in voor kinderen en jongeren die niet volwaardig kunnen meedoen in hun samenleving. Meestal hebben zij speciale aandacht voor meisjes, die vaak extra kwetsbaar en achtergesteld zijn. Lokale kerken en organisaties weten vaak het beste wie als eerste in aanmerking moet komen voor hulp. Overal ter wereld zouden kinderen en jongeren zich veilig moeten voelen in hun kerk, een plek innemen in het beleid van de kerk en volwaardig meedoen in alle aspecten van kerk-zijn. Als kerken leren we wereldwijd van elkaar.
Kinderen en jongeren in Nederland
In Nederland schenkt Kerk in Actie vooral aandacht aan kinderen in armoede, kinderen van asielzoekers en vluchtelingen en kinderen van gedetineerden. Plaatselijke kerken bieden kinderen en jongeren een plek waar zij zich thuis voelen en zich kunnen ontwikkelen. Kerk in Actie stimuleert contacten tussen kerken en partners in Nederland en in het buitenland om elkaar te inspireren rond de inzet voor en met kinderen en jongeren.
Waarom kiest Kerk in Actie voor deze aanpak?
Wereldwijd zijn we samen de kerk in actie. We delen ons geloof én we geloven in delen. We geloven dat kinderen en jongeren als schepsel van God een eigen plek innemen in de samenleving en in de kerk. Zij hebben recht zich te ontwikkelen en op te groeien in een veilige omgeving. Waar jongeren en kinderen in de knel komen, zet Kerk in Actie zich voor hen in vanuit de Bijbelse opdracht van barmhartigheid en gerechtigheid, zowel binnen als buiten de kerk. Samen met de Wereldraad van Kerken, waar de Protestantse kerk in Nederland deel van uitmaakt.