Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Welke hulp is tot nu toe geboden in Oekraïne?

Direct nadat de oorlog in Oekraïne eind februari 2022 uitbrak, kon Kerk in Actie via haar Hongaars kerkelijk netwerk steun bieden aan vluchtelingen en getroffenen in Oekraïne. Het afgelopen half jaar konden we via meer dan 250 opvangplekken in Oekraïne met bijdragen via Giro555 rechtstreeks hulp geven aan 135.000 mensen. Deze hulp is ten goede gekomen aan 578.000 mensen. Bedankt voor je bijdrage.

Jarenlange kerkelijke banden

Inmiddels zijn 6 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht en zijn 6,6 miljoen inwoners in Oekraïne zelf op de vlucht. De Hongaarse kerken bieden hun buurland Oekraïne al 25 jaar hulp. Ze werken vanuit 3 veldkantoren: in Kiev, Lviv en Berehove, van waaruit ze al hun noodhulp coördineren. Daarnaast bieden ze ook hulp aan Oekraïners in Hongarije. In de eerste maanden vertrokken iedere week vrachtwagens vol hulpgoederen vanuit Hongarije naar buurland Oekraïne. Zo’n 1064 ton aan houdbare voeding en producten voor hygiëne en kinderverzorging bereikten allerlei opvangcentra voor vluchtelingen. Maar ook mensen in Oost-Oekraïne die verstoken van alles in de frontlinie woonden.  

Aline en Sergey gevlucht uit Charkov

Aline (34) en Sergy (60) komen uit Charkov, zestig kilometer vanaf de Russische grens. Toen de oorlog uitbrak schuilden ze eerst dagenlang in een bunker. Op een gegeven moment zijn ze in een overvolle trein gevlucht naar Zakarpattia. Daar wonen ze met tien personen in één ruimte. Met bijdragen via Kerk in Actie worden ze van voedsel en hulpgoederen voorzien. Bekijk de video waarin Aline en Sergey vertellen over hun situatie en over de hulp: in gesprek met vluchtelingen uit Charkov 

Bijdragen voor lokale initiatieven

Om snel allerlei lokale activiteiten op te starten boden we Oekraïense kerken en organisaties de kans om bijdragen aan te vragen van maximaal 10.000 dollar voor de hulp die ze twee of drie maanden wilden bieden aan de vluchtelingen. Op deze manier hebben we meer dan 15.000 mensen in korte tijd kunnen bereiken. Een van deze initiatieven kwam van de Workshop of Goodness. Deze organisaties helpt kinderen om met hun trauma’s om te gaan. Directrice Oksana zegt daarover: “Kinderen dragen vaak de last van hun ouders met zich mee. We proberen hen sterk te maken. We laten hen dromen van hun eigen mogelijkheden en ontwikkelingen.”  Bekijk de video van de hulp aan kinderen met trauma’s:

Hulp aan kinderen met beperking

Een andere organisatie in Lviv ondersteunde 150 gezinnen met kinderen met een beperking, zoals syndroom van Down of autisme. Voor deze kinderen zijn oorlogservaringen vaak extra traumatisch. Sommigen hadden hulp van een psycholoog nodig. Ook zijn deze gezinnen ondersteund bij hun evacuatie naar het buitenland. Bekijk de video over hulp aan kinderen met een beperking.

Traumahulp voor 19-jarige Nikita

Voor psychosociale steun werkt Kerk in Actie samen met 16 verschillende partners in Oekraïne. Zij bereikten 13.000 mensen op 8 verschillende plekken. Nikita (19) heeft diverse trauma’s opgelopen. In 2021 pleegt zijn moeder zelfmoord. Ze was lang depressief, dronk te veel alcohol en had een vriend die haar slecht behandelde. Nikita voelt zich schuldig dat hij er destijds te weinig voor haar was. Als hij een half jaar op de universiteit zit, breekt in 2022 de oorlog uit. Hij woont in Charkov, waar hij op zijn 11e jaar ook al oorlog meemaakte. Nu schuilt hij dagenlang in het ijskoude metrostation, omgeven door bombardementen. Hij ziet mensen ziek worden en kou vatten. Als het historisch centrum verwoest wordt, besluit hij te vluchten. Hij komt in Cherkassy terecht, waar hij wordt opgevangen. Zijn oma en tante en haar gezin besluiten vanuit Lysychansk ook naar Cherkassy te reizen. Oma komt veilig aan, maar zijn tante en haar gezin komen om het leven als ze op Russen stuiten. Oma huilt dag en nacht. Ze overlijdt aan diabetes, hartproblemen, en de stress door de oorlog. Nikita kreeg traumahulp en wordt ook nu omgeven door mensen die hem steunen. Bekijk de video van Nikita (19).

Hulphond Doxa

Therapeute Barbara Körözsi komt iedere week met haar Berner Sennenhond Doxa langs bij de kinderen van de opvang in Berehove. “Veel kinderen hebben geen enkele grip op hun situatie. Ik laat hen beslissen wat de hond moet doen. De hond leiding geven en trucjes leren geeft hen zelfvertrouwen en gevoel van controle, die belangrijk voor hen is.” Ze vertelt over twee getraumatiseerde kinderen uit Severodonetsk, die steeds angstvallig bij hun moeder bleven. Ze durven nu weer meer. “Met de hond spelen is makkelijker voor hen dan over gevoelens praten. Ze projecteren hun gevoelens op mijn hond. En Doxa bewaart geheimen, oordeelt niet. Doxa houdt van deze kinderen en krijgt hun liefde terug.”

Geld geven

Sinds juni 2022 hebben 3085 zeer kwetsbare Oekraïense vluchtelingen drie maanden lang 2200 euro gekregen om daarmee iets te doen wat hun leven verder zou helpen. De 67-jarige Mykhaylo ontvluchtte samen met zijn vrouw hun huis in Lysychansk. Ze wonen nu in een 1-kamer-appartement in West-Oekraïne. Zijn zoon heeft zeer dringend een oogoperatie nodig. Hij geeft deze bijdrage aan zijn zoon om te voorkomen dat die blind wordt aan één oog. Deze zoon is hun steun en toeverlaat.

Scholen renoveren

Zoals in iedere oorlog annexeren bezetters strategische gebouwen, zoals scholen. De Russen hebben heel wat scholen voor kortere of langere tijd bezet en daar veel schade aangericht. De directrice van deze school in Zahal’tsi laat de chaos zien, die ze aantrof. Sommige leerlingen zijn inmiddels teruggekeerd, maar druk met herstel van hun huizen. Vrijwilligers hebben inmiddels geholpen alle troep in de school op te ruimen. De directrice hoopt haar school binnenkort weer te openen voor haar leerlingen. De hulp via Kerk in Actie en Giro555-gevers is daarbij zeer nodig om dit mogelijk te maken. Ze laat hier haar school zien:

Hulp gaat door, mede dankzij geld uit Nederland

Onze hulp in Oekraïne gaat door, zoals: 

  • verbeteringen van opvangplekken (winterklaar maken)
  • voedselhulp
  • steun bij onderwijs
  • geld voor de meest kwetsbaren
  • juridische hulp

Bedankt voor je steun die dit alles mogelijk maakt.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project