Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Zo ondersteunt Kerk in Actie bruggenbouwers en vredestichters

Oorlog maakt alles kapot. In Oekraïne, het Midden-Oosten, Zuid-Soedan, Myanmar en vele andere plekken in de wereld worden mensen dagelijks geconfronteerd met geweld, onzekerheid en verlies. Kerk in Actie biedt noodhulp, maar ondersteunt ook bruggenbouwers en vredestichters die zich voor, tijdens of na een conflict inzetten voor dialoog, verbondenheid, ontmoeting en vredesopbouw.

In veel landen zet Kerk in Actie zich in voor vredeswerk. Conflicten en geweld laten diepe sporen na en veroorzaken immens veel (materiele) schade. Kerk in Actie ondersteunt  partners die bruggen bouwen vóórdat het misgaat.

Wereldwijd en dichtbij 

Wereldwijd werken we in gebieden waar spanningen tussen religieuze groepen oplopen en waar religie soms zelfs wordt misbruikt om mensen tegen elkaar op te zetten, aan ontmoeting dialoog. In situaties van oorlog en conflict ondersteunen we mensen die zoeken nar wegen om het geweld te stoppen. In landen waar vrede is getekend, maar de wonden diep en de trauma’s groot, zoals in Colombia, ondersteunen we projecten voor traumaverwerking en verzoening.  

In Nederland zijn we actief. We merken dat polarisatie toeneemt. Mensen trekken zich terug in hun eigen bubbel, verschillen worden benadrukt en het publieke debat verhardt. Verschillen in afkomst, religie en opvattingen leiden steeds vaker tot wantrouwen in plaats van ontmoeting. Juist in deze context zet Kerk in Actie zich in voor verbinding en dialoog. 

Wat doet Kerk in Actie? 

Kerk in Actie wil bijdragen aan een samenleving – wereldwijd en in Nederland – waarin vreedzaam samenleven, recht en rechtvaardigheid centraal staan. We geloven dat waar mensen van verschillende religies of achtergronden in gesprek gaan en samenwerken, spanningen kunnen afnemen. Daarom ondersteunen we interreligieuze dialoog en samenwerking, en zetten we ons in voor de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging.  

Dat doen we op verschillende niveaus: van het bieden van noodhulp aan slachtoffers van geweld tot langdurige ondersteuning bij het opbouwen van vrede en rechtvaardigheid en het werken aan verzoening na een conflict. We werken samen met kerken, moskeeën, maatschappelijke organisaties en jongerenbewegingen om bruggen te bouwen en onderling vertrouwen te herstellen. 

In Nederland ondersteunt Kerk in Actie lokale initiatieven waarbij mensen van verschillende religies elkaar ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens interreligieuze maaltijden, buurtactiviteiten of gesprekskringen. Door in gesprek te gaan over geloof, waarden en samenleven, helpen we vooroordelen te doorbreken en begrip te bevorderen. 

Waarom doen we dit? 

Onze inzet komt voort uit de Bijbelse oproep om vredestichter te zijn: “Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden” (Matteüs 5:9). Vrede is geen abstract ideaal, maar een opdracht die we elke dag opnieuw handen en voeten willen geven. We geloven in een wereld waarin ieder mens in vrijheid en waardigheid kan leven. Daarom komen we op voor mensenrechten, voor de vrijheid van godsdienst en helpen we mensen en gemeenschappen om zelf bij te dragen aan het verbeteren van  (samen)leefomstandigheden. 

Projecten die hoop geven 

Als Kerk in Actie ondersteunen we onder meer de volgende activiteiten 

Shared Futures 
In vijf landen – Pakistan, Kenia, Kameroen, Ghana en Egypte – ondersteunt Kerk in Actie het programma Shared Futures. Jongeren met verschillende religieuze achtergronden bouwen samen aan hun toekomst. Ze leren elkaar kennen, volgen (vak)trainingen, starten kleine ondernemingen en werken samen aan maatschappelijke projecten. Zo leren ze met elkaar samen te werken, ongeacht hun geloof, en ontstaat er ruimte voor wederzijds begrip. Zo worden vijandbeelden afgebroken en sociale samenhang versterkt. 

Israël en Gaza 
De escalatie van geweld in Israël en Gaza laat diepe wonden na. Kerk in Actie biedt noodhulp aan slachtoffers, maar ondersteunt ook langlopende projecten die zich richten op dialoog en begrip. Zo ondersteunen we jaarlijkse ontmoetingen tussen 800 Joodse en Palestijnse schoolkinderen. Studenten gaan met elkaar in gesprek over mensenrechten, gelijkheid en gerechtigheid. Jonge christenen worden getraind in geloof en leiderschap, om vanuit hun overtuiging te bouwen aan vrede. 

Colombia 
Na jaren van burgeroorlog is in Colombia de vrede getekend, maar de samenleving kampt nog met de nasleep en diepgewortelde trauma’s. Bendes en drugskartels hebben veel invloed en in sommige delen van het land is het nog steeds onveilig. Daarnaast vangt Colombia bijna 3 miljoen vluchtelingen uit Venezuela op. Kerk in Actie ondersteunt kerken en organisaties die zich inzetten voor verzoening tussen slachtoffers en daders, en werkt mee aan het herstel van vertrouwen en recht. 

Samen bouwen aan vrede 

In een wereld waarin verschillen vaak leiden tot verwijdering, ongegrip en spanningen kiest Kerk in Actie bewust voor de weg van ontmoeting en verbondenheid. We geloven dat vrede begint waar mensen elkaar in de ogen durven kijken, verhalen delen en samenwerken aan een gezamenlijke toekomst. 

Of het nu getroffen gemeenschappen in het Midden-Oosten, in een achterstandswijk in Colombia of in een Nederlandse buurtkerk is – overal zijn bruggenbouwers nodig. Mensen die geloven in de kracht van ontmoeting en de moed hebben om de eerste stap te zetten. Daarom ondersteunt Kerk in Actie bruggenbouwers en vredestichters. Samen bouwen we aan een wereld waarin recht en vrede heersen, en ieder mens tot zijn recht komt. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project