Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerk in Actie haalt 697.000 euro op voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

De huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie in november 2021 heeft het prachtige resultaat van 697.000 euro opgebracht. Meer dan 7.000 collectanten en ruim 430 collectecoördinatoren hebben zich ingezet voor een beter leven voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Kerk in Actie directeur Jurjen de Groot: "Er is enorm veel werk verzet door duizenden vrijwilligers. Samen maken we het verschil voor onze kwetsbare naasten." 

Jaren van onzekerheid

Kerk in Actie, de diaconale organisatie van de Protestantse Kerk, organiseerde in 2021 een landelijke huis-aan-huiscollecte voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Niet alleen op Lesbos, maar ook op het vasteland van Griekenland moeten vluchtelingen vaak jaren wachten voor ze weten hoe hun toekomst eruitziet. Extreme kou of hitte, onveiligheid, gebrek aan schoon drinkwater maar bovenal de uitzichtloosheid maakt het leven van kwetsbare vluchtelingen ondraaglijk. Vluchtelinge Ilana (18) uit Afghanistan verblijft met haar familie al lange tijd in kamp Moria op Lesbos: "Soms is er geen eten, geen water en geen plek om te slapen. Je broertjes, zusje en ouders in zo’n nare situatie zien is moeilijk. Het doet zo'n pijn als ik mijn moeder zie huilen om ons." Partners van Kerk in Actie helpen vluchtelingenkinderen als Ilana met voedsel, kleding, zorg en onderwijs en proberen hen op een betere plek te krijgen. Ook wordt in de landen van herkomst geïnvesteerd in een beter leven. 

Hulp onverminderd nodig

In honderden plaatsen in Nederland gingen collectanten met een collectebus langs de deuren, en daarnaast collecteerden veel anderen met een online collectebus. Jurjen de Groot realiseert zich hoeveel werk er is verricht, en hoort ook dat er door het organiseren van deze collecte weer veel contacten in de buurt en tussen kerken onderling zijn aangehaald, een win-winsituatie. "Al die euro's en eurocenten die zijn opgehaald getuigen van de tomeloze inzet van onze vrijwilligers. Er zijn ook veel mooie gesprekken aan de deuren gevoerd over het werk van Kerk in Actie voor vluchtelingen." Hulp aan vluchtelingenkinderen blijft onverminderd hard nodig, hoort Kerk in Actie van de partners in Griekenland. Hun situatie wordt met de dag nijpender. De Groot: "De opvang van ontheemden en vluchtelingen wordt voor 85 procent aan de randen van Europa, zoals in Griekenland, maar ook in landen als Libanon gelegd. Het is onze verantwoordelijkheid om dat werk financieel te steunen. We moeten als kerk laten zien dat wij willen meewerken om het verschil te maken voor onze kwetsbare naasten."

Beter leven voor vluchtelingenkinderen

Van 21 t/m 26 november 2022 wordt er opnieuw een landelijke huis-aan-huiscollecte gehouden. Kerk in Actie komt dan opnieuw in actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland, want de nood blijft onverminderd hoog. Aanmelden als collectant of als collectecoördinator kan nu al via kerkinactie.nl/huisaanhuiscollecte.  

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)