Opvang voor gestrande vluchtelingen

in Griekenland

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden vluchtelingen, waaronder veel kinderen, in Griekse vluchtelingenkampen. Ze zijn hier aangekomen uit landen als Afghanistan, Syrië, Congo en Ethiopië, op zoek naar warmte, veiligheid en een betere toekomst. Is dit de plek waar ze eindigen? Hun situatie is urgenter dan ooit. Kerk in Actie werkt in Griekenland samen met 3 partnerorganisaties. Samen geloven we dat vluchtelingen recht hebben op een beter leven. We helpen met voedsel, kleding en onderwijs en proberen hen op een betere plek te krijgen. Ook investeren we in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen.

1. Borderline Lesvos helpt vluchtelingen op Grieks eiland

Op het Griekse eiland Lesbos steunt Kerk in Actie de hulporganisatie Borderline Lesvos, die vluchtelingen helpt op dit Griekse eiland. Volgens afspraken tussen de EU en Turkije moeten zij worden teruggestuurd naar Turkije, maar in de praktijk komt hier vanwege lange procedures weinig van terecht. Nog steeds komen veel vluchtelingen aan op de kust.De organisatie richt zich op medische zorg voor vluchtelingen. Borderline biedt eerste hulp, informatie en transport aan vluchtelingen die met bootjes aankomen op de kust van Lesbos. Ook hebben ze een eigen schooltje op het eiland waar kinderen uit de vluchtelingenkampen veilig naar school kunnen en zo toch lessen kunnen volgen.

Borderline Lesvos is actief met verschillende projecten, zoals de eerste opvang van vluchtelingen (noodhulp), maar ook met integratieprojecten die samenwerken met de lokale bevolking en vluchtelingen op Lesbos. Ze geloven dat het opbouwen van een inclusieve gemeenschap van solidariteit en waardigheid, waarbij bruggen gebouwd worden tussen vluchtelingen, lokale bevolking en mensen wereldwijd, het enige antwoord kan zijn op de zogenaamde 'vluchtelingencrisis'.

2. Griekse Kerk helpt migranten en vluchtelingen

In 2012 richtte de Grieks-Orthodoxe Kerk, partner van Kerk in Actie in Griekenland, het Centrum voor Migranten en Oecumenisch Vluchtelingen Programma (KSPM-ERP) op om migranten, vluchtelingen en asielzoekers in Griekenland te ondersteunen met een breed scala aan activiteiten. KSPM-ERP helpt met juridische en psychosociale hulp, onderzoek, belangenbehartiging en samenwerking met migrantengemeenschappen, informatie- en bewustwording.

Er zijn bijna 4.000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in Griekenland. Ze leven onder slechte of zelfs gevaarlijke omstandigheden, in "beschermende" detentie, ziekenhuizen, hotspot-kampen, of dakloos op straat. Met steun van de Europese Unie werden door KSPM-ERP in april vier opvangcentra ingericht, drie in Athene en één in Thessaloniki. Daarin is plaats voor 160 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. De Europese Unie betaalt de basiskosten van opvang: huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs, juridische bijstand.

Door de coronacrisis is extra medische zorg nodig. Om de veiligheid van de kinderen en het personeel te kunnen waarborgen heeft KSPM-ERP een plan opgesteld, in overeenstemming met de officiële richtlijnen en aanbevelingen. Kerk in Actie betaalt de kosten van een verpleegkundige en medische benodigdheden voor de kinderen (vaccins, antibiotica, antiseptica, maskers enz.)

3. Noodhulp voor slachtoffers van Covid-19 in Griekenland

Via Apostoli, de diaconale organisatie van de Grieks-Orthodoxe Kerk, biedt Kerk in Actie noodhulp aan slachtoffers van covid-19 in Griekenland. Een project dat via 100 lokale kerken in Groot-Athene wordt uitgevoerd en hulp geeft aan vluchtelingen en arme Grieken, waaronder daklozen. De situatie op het vasteland van Griekenland is niet makkelijk voor vluchtelingen. De hulp bestaat uit een voedselkeuken en voedselwaardebonnen. Verder ontvangen mensen in de vluchtelingenkampen zeep en andere spullen voor persoonlijke verzorging.

Landelijke huis-aan-huiscollecte voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

In de week van 29 november t/m 5 december 2020 is de eerste landelijke huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie. We gaan we in zoveel mogelijk plaatsen in Nederland aan de deur collecteren voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Samen staan we op omdat we geloven dat deze kinderen recht hebben op een beter leven. We helpen met voedsel, kleding en onderwijs en proberen hen op een betere plek te krijgen. Ook investeren we in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen. Collecteert u mee? Alle informatie over de huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie en aanmelding kan via kerkinactie.nl/huisaanhuiscollecte

Steun dit werk

U kunt dit werk steunen door uw bijdrage over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'Vluchtelingen Lesbos' of doneer online. Hartelijk dank!

Blijf op de hoogte van Opvang voor gestrande vluchtelingen

Verhalen