Met de opbrengst van de huis-aan-huiscollecte ondersteunt Kerk in Actie kerken en partners die armoede in Nederland bestrijden, waaronder de Voedselbank, SchuldHulpMaatje en diverse lokale kerken.
Op welke manier draagt Kerk in Actie bij aan de Voedselbank?
De Voedselbank Nederland maakt zich zorgen over de toekomst, omdat de aanvoer van voedsel waarschijnlijk zal afnemen. Dat komt doordat er in Nederland steeds minder voedsel wordt verspild. Hoewel dat een positieve ontwikkeling is, betekent het wel dat de voedselbanken andere manieren moeten vinden om aan voedsel te komen.
Kerk in Actie stimuleert protestantse gemeenten in Nederland om inleverpunt te worden voor de Voedselbank. Daarmee wordt extra voedsel ingezameld en naar een voedselbank in de buurt gebracht. Kerk in Actie ondersteunt de inleverpunten met gratis promotiematerialen, waaronder een spandoek, flyers en een pr-plan.
Op welke manier draagt Kerk in Actie bij aan SchuldHulpMaatje?
747.000 gezinnen in Nederland te maken met problematische schulden. SchuldHulpMaatje onderscheidt zich van overheidshulp doordat zij meer inzet op voorkomen van ergere schulden en mensen begeleidt naar een structureel schuldenvrij leven. SchuldHulpMaatje wil op veel meer plekken in Nederland locaties openen waar mensen met schulden terechtkunnen. Het opzetten van zo’n locatie en het trainen van vrijwilligers kost geld. Kerk in Actie ondersteunt SchuldHulpMaatje bij het opzetten van deze locaties.
Welke hulp bieden lokale kerken met de opbrengst van de huis-aan-huiscollecte?
Naast het stimuleren van inleverpunten, ondersteunt Kerk in Actie kerkelijke gemeenten die diaconaal actief willen zijn in hun omgeving. Zoals bijvoorbeeld in Apeldoorn waar kerkelijke vrijwilligers zorgen voor een gezond ontbijt op een basisschool. Of in Oost-Groningen en Limburg waar kerken actief zijn om mensen in armoede te helpen. Er zijn mensen die in aanmerking komen via toeslagen of hulp van de gemeente, maar daar toch geen gebruik van maken. Zij wantrouwen de overheid, zeker sinds het toeslagenschandaal, schamen zich voor hun situatie, of vinden de regelingen te ondoorzichtig en te ingewikkeld. De lokale kerk kan dan laagdrempeliger hulp bieden.