Trots zijn op jezelf en weten wat je rechten zijn. In Nederland leren jongens en meisjes dit al jong op school en zijn ze redelijk gelijkwaardig. Voor vrouwen in Guatemala is hierin nog een lange weg te gaan. Inheemse vrouwen staan vaak helemaal onderaan de ladder. Er heerst een macho-cultuur. Via bijbelse verhalen leren jongens en meisjes in Guatemala hoe ze op een respectvolle manier met elkaar kunnen omgaan. Geen overbodige luxe in een land waar geweld tegen vrouwen veel voorkomt.
Vilma is een jonge Maya Qéachí vrouw van 18 jaar, die met haar ouders en vier oudere broers en drie oudere zussen in Alta Verapaz woont. Ze verlichten hun huis met kaarsen, omdat er geen elektriciteit is. Hun drinkwater komt via een waterleiding direct uit de rivier, dichtbij hun huis. Als ze wil telefoneren moet ze tien minuten lopen om een telefoonsignaal op te kunnen vangen. Voor internet moet ze naar de dichtstbijzijnde stad Cahabon lopen.
Erika is een Maya Q’eqchí meisje van 15 jaar oud. Omdat ze in een zeer afgelegen dorp woont, gaat ze naar kostschool met alle risico’s van dien. Door meisjes als Erika op tijd weerbaar te maken, wordt veel leed voorkomen.
Gabriella is een alleenstaande jonge moeder met een zoon van 14. Ze volgde de cursus "Vrouw zijn is geweldig". Dat gaf haar nieuwe inzichten en heeft haar leven in veel opzichten veranderd. Ze hoort nu bij een vrouwengroep, die als familie voelt. Ze staat er niet meer alleen voor in Guatemala.
Door de lockdown vanwege de coronapandemie is het geweld tegen meisjes en vrouwen toegenomen in Guatemala. De lokale overheid registreerde dat tussen januari en 18 oktober 2020 dat 46.615 vrouwen slachtoffer van geweld werden, 6123 vrouwen verkracht en 340 vermoorden waren. De noodzaak om meisjes en vrouwen weerbaar te maken is alleen maar toegenomen. Via de Bijbel leren ze de bevrijdende kracht van het Evangelie kennen.