Joodse en Palestijnse kinderen komen elkaar in het dagelijks leven nauwelijks tegen. Daardoor is er veel wantrouwen en onbegrip jegens de ander. Het Rossing Center probeert daar verandering in te brengen door hen een periode samen te laten optrekken. Pamela Lubell, directeur van het centrum, vertelt hoe het werk ook gedurende de coronatijd doorgaat. “We zien het als onze taak om jonge mensen te laten zien dat een andere toekomst mogelijk is.”
Omdat hun ouders en grootouders al decennialang ruziemaken, is het onderlinge wantrouwen tussen Joodse en Palestijnse kinderen groot. Het Rossing Center, partner van Kerk in Actie, wil hier een einde aan maken en brengt deze kinderen met elkaar in contact. En dat werkt! “Doordat kinderen elkaars cultuur en achtergrond leren kennen, krijgen ze respect voor elkaar.”
Joodse en Palestijnse kinderen groeien gescheiden van elkaar op. Door het decennialange conflict in hun land is er veel onderlinge haat. Kerk in Actie steunt het werk van het Rossing Center, dat Joodse en Palestijnse kinderen juist met elkaar in contact brengt. Ze bezoeken elkaar in de klas en leren spelenderwijs over elkaars geschiedenis, tradities en identiteit. Wij bidden God om Zijn zegen voor dit werk, en om vrede voor Israël en Palestina.
Als relatiebeheerder Midden-Oosten krijg je geregeld boekentips van mensen. Eén daarvan was ‘De Citroenboom’, een boek dat grote indruk op me maakte. Het vertelt het verhaal van de Palestijn Bashir en de Bulgaars-Joodse Dalia, die beiden in hetzelfde huis in Ramle hebben gewoond. Tegelijkertijd trekt 70 jaar geschiedenis van het Midden-Oosten aan je voorbij.
Ook in Israël heeft de coronacrisis grote gevolgen. Het aantal besmettingen neemt toe, alle reizigers moeten 14 dagen in quarantaine, bijeenkomsten met meer dan 10 mensen zijn verboden en scholen en universiteiten voorlopig gesloten. Ook bij het Rossing Center, partner van Kerk in Actie, zijn de gevolgen voelbaar. Toch zien ze in alle moeilijkheden ook kansen.
Joodse en Palestijnse kinderen groeien gescheiden van elkaar op. Door decennia van oorlog en conflict is er veel onderlinge haat en wantrouwen. Men ziet de ander niet meer als mens, maar als ‘bezetter’ of ‘terrorist’. Het Rossing Center wil aan deze negatieve stereotypen een einde maken.