Thérèse was vroeger een arme Rwandese vrouw zonder eigen huis of vee, die altijd maar ploeterde om haar gezin te kunnen voeden. Een paar jaar geleden kreeg ze een landbouwtraining van de Rwandese zusters. Ze werd lid van een zelfhulpgroep en kreeg een varken. Dat bracht een kentering in haar leven. Ze dankt God dat ze haar leven in een paar jaar tijd zo op orde kreeg.
Jeugdwerkloosheid is een groot probleem in Rwanda. Daarom traint de Rwandese kerk jongeren in ondernemerschap. De getrainde jeugdleiders geven op hun beurt hun kennis weer door aan andere jongeren. Dat is win-win: zowel goed voor de jongeren zelf als voor de kerk om goed leiderschap te krijgen in de toekomst.
Ieder jaar trainen Rwandese diaconessen 150 boeren en boerinnen een week lang om hun landbouwtechnieken te verbeteren, klein vee te fokken, bomen te planten en beter samen te werken. Zo neemt de armoede af en herstelt de natuur.
Versoepelingen en dan toch weer aanscherping. Ook in Rwanda heeft men daarmee te maken. Ondanks alles maken de Rwandese kerken er het beste van. 700 gezinnen ontvingen voedselhulp. Kerkdiensten gingen door via huiskringen en online. 2500 mensen gingen meedoen aan spaargroepen. Dank voor uw steun voor dit werk van de Rwandese kerk.
Waar in Nederland nog maar weinig meiden besluiten om in het klooster te gaan, is dat in Rwanda wel anders. De Rwandese zusters diaconessen zijn gerespecteerde zelfstandige goed opgeleide vrouwen in dienst van God en de mensen. Voor menig meisje een lichtend voorbeeld. Zo ook voor de jonge Pauline.
In Nederland hebben we een avondklok vanaf 21 uur. In Rwanda geldt nu een avondklok vanaf 18 uur. Tot nu toe zijn het aantal zieken en doden in Rwanda laag vergeleken bij andere landen in de wereld. Maar men is verontrust over het oplopend aantal besmette inwoners, na de opening van de (basis)scholen in november 2020. De hoofdstad Kigali wordt het hardst getroffen. De Rwandese lockdown is recent aangescherpt. Ook veel kerken zijn nu weer gesloten. Hoe blijft men overeind in Rwanda?
De coronacrisis heeft wereldwijd nog steeds grote impact. Mensen worden ziek, raken hun baan kwijt, lijden honger. Kerk in Actie heeft al voor 1,5 miljoen euro aan extra noodhulp verleend voor bijvoorbeeld voorlichting over Covid-19, voedselhulp en hygiënepakketten. Maar hulp blijft dringend nodig!
'We zijn op afstand nog altijd dichtbij' schreef Syb van der Ploeg toen corona ons overviel. Niet alleen ons maar in feite de hele wereld, ook Rwanda. Hij zong het tijdens een zendingsdienst in de Martinikerk in Franeker. In het warme contact tussen Rwanda en Fryslân zou in oktober 2020 een mooie, volgende stap worden gezet, namelijk het bezoek van een aantal Rwandese jongeren. De voorbereidingen waren al in volle gang toen de pandemie zich geleidelijk aan over de wereld uitstortte…
Evariste uit Rwanda is getrouwd en heeft drie kinderen. Sinds hij de landbouwtraining van de Rwandese zusters volgde, kan hij zijn gezin beter onderhouden. “Wij kunnen nu leven van de opbrengst van het land. We verdienen extra geld door groenten te verkopen. Daardoor kunnen we nu de ziektekostenverzekering en de school voor de kinderen betalen, zorgen dat er elektriciteit is in ons huis, en geld opzij leggen voor moeilijke tijden.”
Zeventig procent van de bevolking in Rwanda is jonger dan dertig jaar. Wil het land vooruit komen, dan moeten ze opgeleid worden en werk vinden. “Als kerk bieden we onze jongeren allerlei mogelijkheden.” vertelt jongerenwerker Epimaque. “Zij kiezen wat ze willen doen, wij helpen hen ontwikkelen. Zo groeien ze stap voor stap. Als ze iets willen wat we nog niet aanbieden, bekijken we of we dat kunnen regelen.”