Dominee Pascal Bataringaya zwaait met zijn Rwandese paspoort. "Vroeger stond hier mijn etnische achtergrond in, maar na de genocide van 1994 is dat afgeschaft. Vraag het mijn kinderen van 17, 19 en 25 jaar. Zij zijn na de genocide geboren en voelen zich Rwandees." Dat voelt als een bevrijding na alles wat er gebeurt is. Toch blijven gesprekken over verzoening nog steeds van groot belang binnen Rwandese kerken, want het verleden wis je niet zomaar uit. Daarom ondersteunt Kerk in Actie dat van harte.
Versoepelingen en dan toch weer aanscherping. Ook in Rwanda heeft men daarmee te maken. Ondanks alles maken de Rwandese kerken er het beste van. 700 gezinnen ontvingen voedselhulp. Kerkdiensten gingen door via huiskringen en online. 2500 mensen gingen meedoen aan spaargroepen. Dank voor uw steun voor dit werk van de Rwandese kerk.
In Nederland hebben we een avondklok vanaf 21 uur. In Rwanda geldt nu een avondklok vanaf 18 uur. Tot nu toe zijn het aantal zieken en doden in Rwanda laag vergeleken bij andere landen in de wereld. Maar men is verontrust over het oplopend aantal besmette inwoners, na de opening van de (basis)scholen in november 2020. De hoofdstad Kigali wordt het hardst getroffen. De Rwandese lockdown is recent aangescherpt. Ook veel kerken zijn nu weer gesloten. Hoe blijft men overeind in Rwanda?
'We zijn op afstand nog altijd dichtbij' schreef Syb van der Ploeg toen corona ons overviel. Niet alleen ons maar in feite de hele wereld, ook Rwanda. Hij zong het tijdens een zendingsdienst in de Martinikerk in Franeker. In het warme contact tussen Rwanda en Fryslân zou in oktober 2020 een mooie, volgende stap worden gezet, namelijk het bezoek van een aantal Rwandese jongeren. De voorbereidingen waren al in volle gang toen de pandemie zich geleidelijk aan over de wereld uitstortte…
Zeventig procent van de bevolking in Rwanda is jonger dan dertig jaar. Wil het land vooruit komen, dan moeten ze opgeleid worden en werk vinden. “Als kerk bieden we onze jongeren allerlei mogelijkheden.” vertelt jongerenwerker Epimaque. “Zij kiezen wat ze willen doen, wij helpen hen ontwikkelen. Zo groeien ze stap voor stap. Als ze iets willen wat we nog niet aanbieden, bekijken we of we dat kunnen regelen.”
Janny Oorebeek geeft een aantal weken trainingen aan zondagsschoolleiders in Rwanda. Ook tijdens haar laatste dagen in Rwanda kan Janny verschillende kerken bezoeken en van advies voorzien voor het zondagsschoolwerk.
Na een verblijf van vijf weken verblijf en les geven in Rwanda zijn Gerard en Auli van 't Spijker weer terug in Nederland. Auli gaf de theologiestudenten les in pastoraat, Gerard in islam. Ze blikken terug op hun ervaringen.
Janny Oorebeek is in Rwanda om zondagsschoolleiders te trainen in hun vrijwilligerswerk voor zondagsscholen. Ze maakt ook de feestelijke opening van een basisschool van de zusters Diaconessen mee.
Gerard en Auli van 't Spijker zijn nu vier weken in Rwanda, waar zij theologielessen geven. Wat valt hen het meeste op? Wat is er veranderd sinds zij hier jaren geleden ook les gaven? Allereerst de vernieuwing, aandacht voor scholing op alle niveau's en het planmatig denken.
In oktober 2019 bracht een groep vertegenwoordigers van Friese kerken in het kader van Fryslân foar Rwanda een bezoek aan de jeugdleiding van de Presbyteriaanse Kerk in Rwanda. De voorzitter van de kerk, ds. Pascal Bataringaya gaf namens de Presbyteriaanse kerken in Rwanda een prachtig schilderij cadeau aan de Protestantse kerken in Friesland met een prachtige toelichting.