Sakina (14) woont met twaalf andere islamitische familieleden in het droge noorden van Ghana in een lemen huis met acht ruimtes rond een open binnenplaats. Met toestemming van haar vader gaat ze iedere week naar de bijbelclub in haar dorp, waar ze leert lezen en schrijven in haar eigen taal.
Twee keer per jaar gaan we met de studenten van de Near East School of Theology op retraite. Dit keer trokken we de bergen in, op zoek naar de bronnen van de kerk in Libanon.
Docent systematische theologie en missiologie
Toen Kerk in Actie directeur Jurjen de Groot in januari in Beiroet aankwam, trof hij een andere stad aan dan tijdens zijn bezoek drie jaar geleden. Het leven is er totaal veranderd. "Er is zelfs geen geld meer om de straten te verlichten." Wat hem een sprankje moed geeft: de kerk is én blijft een baken van hoop in een geteisterd land. En jonge mensen staan klaar om die kerk - in de bakermat van het christendom - de toekomst in te brengen.
Op 6 januari is het Epifanie, een belangrijk feest voor de kerken van het Midden-Oosten. Misschien nog belangrijker dan het Kerstfeest. Dat kun je horen, zien, voelen, en zelfs proeven.
Waar we in Nederland soms al worstelen om in afgelegen dorpen een goede voorganger te krijgen, is dat in het arme droge noorden van Kameroen helemaal het geval. Vaak kunnen gemeenteleden hun voorganger geen salaris betalen, maar steunen ze hen met een deel van hun oogst: maïs, sorghum, soja, peulvruchten, pinda’s, knollen, uien of aardappelen. Predikanten uit het meer welvarende tropische zuiden hebben vaak geen zin om in zo’n afgelegen streek te werken, waar ze bovendien een andere taal spreken. Heel belangrijk dus om daar plaatselijke voorgangers op te leiden in een gebied zo groot als Nederland. Steunt u dit werk?
Als relatiebeheerder Midden-Oosten krijg je geregeld boekentips van mensen. Eén daarvan was ‘De Citroenboom’, een boek dat grote indruk op me maakte. Het vertelt het verhaal van de Palestijn Bashir en de Bulgaars-Joodse Dalia, die beiden in hetzelfde huis in Ramle hebben gewoond. Tegelijkertijd trekt 70 jaar geschiedenis van het Midden-Oosten aan je voorbij.
Wij vragen uw voorbede voor Noord-Kameroen, waar christenen in de minderheid zijn. Bewoners hebben daar te kampen met (de gevolgen van) de terreur van Boko Haram en klimaatverandering.
Op 1 februari 2021 vond er in Myanmar een staatsgreep plaats. Sindsdien is het erg onrustig in het land. Theologiedocent Layang Seng Ya uit Myanmar roept ons op te bidden voor het volk van Myanmar.
Tijdens zijn bezoek aan de getroffen kerken in het centrum van Beirut, raakt uitgezonden medewerker Wilbert van Saane in gesprek met de orthodoxe priester Antonios. Priester Antonios vertelt met een stralend gezicht hoe hij samen met vrijwilligers uit zijn kerk de zwaar beschadigde parochies in Beirut te hulp is gekomen.
In Syrië is afgelopen weekend de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. In het hele land worden nu voorzorgsmaatregelen genomen om het virus in te dammen. Op een grote uitbraak is het land niet voorbereid. Er is maar 1 ziekenhuis voor coronapatiënten met slechts 4 beademingsapparaten. In heel Syrië is nu een avondklok ingesteld.