Twee Boliviaanse partners van Kerk in Actie komen op televisie bij EO Metterdaad. Drie uitzendingen gaan over een verslavingskliniek en één over een opvanghuis voor misbruikte meisjes. Bekijk de uitzendingen en steun dit werk via EO Metterdaad.
“Ik heb geleerd om eerste hulp te verlenen. Dat was fantastisch. Nu heb ik het gevoel dat ik levens kan redden.” Aan het woord is Pensée. Ze heeft zojuist een training voor thuiszorgwerkers afgerond, georganiseerd door de Raad van Kerken in het Midden-Oosten (MECC) en Kerk in Actie. Trots laat ze haar diploma zien.
Docent systematische theologie en missiologie
Jane (28) woont in een klein dorp in Noord-Oeganda. Deze alleenstaande moeder leeft van wat ze in haar moestuin verbouwd. Door uitputting van de grond en onvoorspelbare regenval wordt haar oogst steeds minder. Ze overweegt om met haar beide kinderen naar de stad te trekken, maar een landbouwtraining van Oegandese kerk biedt net op tijd uitkomst.
In de Rotterdamse wijken Spangen en Bospolder-Tussendijken is de armoede groot. Voorganger Nico van Splunter: “Ik zie dagelijks huilende mensen die niet weten of ze hun kinderen nog wel eten kunnen geven nu energiekosten de pan uitrijzen.” De kerk deelt wekelijks duizenden ontbijtjes uit op basisscholen in de buurt.
Vrouwen uit afgelegen dorpen economisch zelfstandig maken kan enorm succesvol zijn, zoals blijkt bij de sheaboerinnen in Ghana. Sinds 2015 versterken we daar vrouwen die sheanoten rapen en tot boter verwerken. Inmiddels zijn commerciële partijen aangehaakt. Als een soort vliegwiel kunnen we steeds meer vrouwen ondersteunen en verbetert het leven van ruim 15.000 vrouwen. Bedankt voor je steun.
Op welke manier zetten christenen over de hele wereld zich in voor hun omgeving? Petrus portretteert in aanloop naar de 11e Assemblee van de Wereldraad van Kerken inspirerende mensen uit binnen- en buitenland. Deze week: zuster Marie Louise Niyonsenga uit Rwanda.
In het droge noorden van Ghana is het hard werken om rond te komen. Kerk in Actie steunt hier vrouwen om meer sheanoten te rapen, die beter te bewaren, er kwalitatief goede sheaboter van te maken en voor een goede prijs te verkopen. En met succes: de afgelopen zes jaar hebben 15.500 vrouwen daardoor al een hoger inkomen. De eerst groep boerinnen is inmiddels zo ver dat ze komend seizoen zonder hulp zelfstandig verder kunnen. We zijn trots op deze powervrouwen!
Lidia is een 23-jarige inheemse Quiché-vrouw van het Mayavolk. Ze woont samen met haar ouders en broer in het district Sibaco in Santa Cruz del Quiché. Lidia helpt haar moeder met het huishouden en haar vader met de moestuin. Het gezin verbouwt uien, bloemkool, koriander en radijs. Maar sinds Lidia een opleiding tot imker kon volgen bij het Vredescentrum heeft het gezin extra inkomsten, die erg welkom zijn.
Met haar landbouwprogramma ondersteunt de Lutherse Broederkerk in het droge noorden van Kameroen boeren en boerinnen die op de rand van het bestaan leven. Wat heeft de kerk afgelopen jaar met bijdragen via Kerk in Actie kunnen bereiken?
Thérèse was vroeger een arme Rwandese vrouw zonder eigen huis of vee, die altijd maar ploeterde om haar gezin te kunnen voeden. Een paar jaar geleden kreeg ze een landbouwtraining van de Rwandese zusters. Ze werd lid van een zelfhulpgroep en kreeg een varken. Dat bracht een kentering in haar leven. Ze dankt God dat ze haar leven in een paar jaar tijd zo op orde kreeg.