Achtergesteld of gepest worden: veel christenen in Egypte kunnen erover meepraten. Al eeuwenlang vormen ze een minderheid in dit islamitische land. Maar niets weerhoudt de kerk ervan om er voor anderen te zijn. De Bijbel geeft kracht.
Op het platteland van Egypte is er veel armoede. Met een groot ontwikkelingsprogramma motiveert de Koptisch-Orthodoxe kerk - met hulp van Kerk in Actie - de dorpelingen zelf te werken aan een betere toekomst. In elk dorp werkt de kerk samen met de inwoners aan betere gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid. Maryam startte haar eigen recyclingsbedrijfje en dat veranderde haar leven voor altijd: “Ik kan nu zelf mijn gezin onderhouden en mijn kinderen naar school laten gaan!”
BLESS, de diaconale organisatie van de Koptisch Orthodoxe Kerk, helpt de armsten van de armen in Egypte. Alles in navolging van Jezus, in Zijn voetsporen. Vooral op het platteland is de armoede groot. “We hopen dat door onze hulp dorpen zich duurzaam kunnen ontwikkelen. Dat lukt alleen samen.”
Als relatiebeheerder Midden-Oosten krijg je geregeld boekentips van mensen. Eén daarvan was ‘De Citroenboom’, een boek dat grote indruk op me maakte. Het vertelt het verhaal van de Palestijn Bashir en de Bulgaars-Joodse Dalia, die beiden in hetzelfde huis in Ramle hebben gewoond. Tegelijkertijd trekt 70 jaar geschiedenis van het Midden-Oosten aan je voorbij.
Hoewel er in Bangladesh godsdienstvrijheid is, hebben christenen er te maken met discriminatie en uitsluiting. Dat geldt zeker voor moslims die zich bekeren tot het christendom. Zij worden uit de familie en dorpsgemeenschap verstoten en krijgen te maken met veel weerstand en soms ook met actieve vervolging. Helaas vinden zij vaak geen 'thuis' in de reguliere kerken. Kerk in Actie ondersteunt het werk van Isa-e Church, een kerkgenootschap dat onderdak biedt aan deze christenen en volop investeert in training voor deze nieuwe gelovigen.