Op 6 januari is het Epifanie, een belangrijk feest voor de kerken van het Midden-Oosten. Misschien nog belangrijker dan het Kerstfeest. Dat kun je horen, zien, voelen, en zelfs proeven.
Docent systematische theologie en missiologie
Milad Simo (61) is diaken in de Presbyteriaanse Kerk in Aleppo. De oorlog tekende zijn leven. De kerk waar hij zo graag komt om te bidden en anderen te helpen, werd volledig verwoest. Nu het geweld is gestopt, is de heropbouw begonnen. En dat biedt hoop op een betere toekomst.
Khaldoun (44) ontvluchtte het oorlogsgeweld in Syrië in 2012 en dat bracht hem in Europa. Twee jaar geleden keerde hij terug naar Syrië. Daar loopt hij tegen flinke uitdagingen aan. Er is maar 1 christelijke familie in zijn dorp over. Hij mist de hechte christelijke gemeenschap die er vroeger was. Zijn hoop? De kerk herstellen, zodat ook anderen weer terug willen keren.
Rania Younan (39) komt uit het noordoosten van Syrië en woont sinds 2017 in Nederland. Ze is getrouwd en heeft een dochter en twee zoons. Haar familie woont in een onrustig gebied in Syrië. Ze kan niets voor hen betekenen, alleen maar bidden.
Dit jaar markeert tien jaar oorlog in Syrië. Een decennium van geweld, verwoesting, vluchtelingen en veel verdriet en verlies. Het zijn nu vooral de westerse sancties die mensen in Syrië het leven moeilijk maakt. Een sterke kerk helpt hen om het vertrouwen in hun land terug te krijgen. Steun uit Nederland is daarbij onmisbaar. Een speciaal herstelfonds van Kerk in Actie helpt Syrische kerken weer op te bouwen.
Niets meer dan een stapel stenen bleef er over van de Presbyteriaanse Kerk in Aleppo na het ontploffen van een zware bom. Bouwopzichter George Gibran (64) ziet erop toe dat het gebouw in oude glorie wordt hersteld.
“Ik dacht dat de oorlog het ergste was wat we konden meemaken. Ik wist niet dat het nóg erger kon.” De Syrische bisschop Boutros Kassis weet eigenlijk niet hoe het verder moet. Sociaal-economisch zit Syrië aan de grond. Alleen het herstel van kerken en andere gebouwen geeft hoop. Met een speciaal herstelfonds helpt Kerk in Actie hen daarbij.
Pamela Shamas (26) woont in de wijk Al Jala in Aleppo. Ze studeerde economie en werkt als leerkracht. Daarnaast doet ze mee in het zondagsschoolteam van haar kerk. De oorlog in Syrië heeft haar leven getekend. Pamela ziet er enorm naar uit dat haar stad en kerk worden herbouwd.
Deze week is het 10 jaar geleden dat de oorlog in Syrië begon. Het is ook de leeftijd van Mohammad en zijn tweelingzusje Anwar, geboren in Syrië toen de revolutie begon. Ze staan symbool voor deze oorlog: ze kwamen ter wereld met hoop op een goed leven, maar er volgden slechts donkere en bloedige jaren. Tot op de dag van vandaag wachten ze op een betere tijd in een onveilig vluchtelingenkamp op Lesbos, gevlucht voor het geweld in hun thuisland.
In Syrië is afgelopen weekend de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. In het hele land worden nu voorzorgsmaatregelen genomen om het virus in te dammen. Op een grote uitbraak is het land niet voorbereid. Er is maar 1 ziekenhuis voor coronapatiënten met slechts 4 beademingsapparaten. In heel Syrië is nu een avondklok ingesteld.