Twee keer per jaar gaan we met de studenten van de Near East School of Theology op retraite. Dit keer trokken we de bergen in, op zoek naar de bronnen van de kerk in Libanon.
Docent systematische theologie en missiologie
Wat staat er op tafel in een Zambiaans gezin? Het basis voedsel is nshima, een dikke pap gemaakt van maismeel. Als er geen nshima is, is voor de meeste Zambianen de maaltijd niet compleet.
Theologiedocenten in Zambia
Aan de overkant van de straat is een kleine kapsalon, waar mijn vrouw Rima regelmatig komt. De kapper is een markante man met dikke spierballen, tatoeages en lange lokken. Hij heeft momenteel de grootste moeite om het hoofd boven water te houden. Zijn verhaal is illustratief voor de worsteling van de Libanese middenklasse.
‘We willen onze kinderen vooral vertellen wat ze moeten doen. We leven in een snel veranderende wereld en ze moeten leren goed van kwaad te onderscheiden. Maar we vergeten vaak dat we ook van kinderen en jongeren leren’.
De meeste verhalen die ik schrijf zijn niet bijzonder persoonlijk. Meestal probeer ik iets te delen over Indonesië of Yogyakarta zelf, in plaats van ons persoonlijke leven in het land. Toch wil ik dit verhaal gebruiken om te vertellen dat we een moeilijke persoonlijke beslissing hebben genomen, namelijk om terug te keren naar Nederland. Deze beslissing komt minder plotseling dan het misschien lijkt. We hebben al zeker een halfjaar het gevoel dat ons leven in Yogya tijdens deze pandemie onhoudbaar is. En hoewel we de uitzending niet met volledige voldoening kunnen beëindigen, lijkt deze keuze op dit moment wel de minst slechte.
Theologiedocent in Indonesië
‘Toen ik klein was besloot mijn moeder dat ik koeienjongen (‘cattle boy’) zou worden. Mijn vader was toen al overleden’. Hierbij het verhaal van Giborn, tweedejaars student op Justo Mwale.
De kerk in Salamphande is vol deze zaterdagmiddag, zo’n 70 mensen zitten op lage houten bankjes; de mannen aan de ene kant, de vrouwen aan de andere. We lezen psalm 42/43 en praten over een aantal vragen. Een jonge ouderling (met zijn slapende dochter op zijn rug) vertaalt de vragen in het Nsenga en de antwoorden vanuit het Nsenga in het Engels. Slechts een paar mensen hebben een bijbel bij zich en we vermoeden dat lang niet iedereen kan lezen. Ook in Nederland komen groepen bij elkaar om dezelfde psalmen te lezen en dezelfde vragen te bespreken. De groepen bestaan uit zo’n 10 personen en komen meestal samen bij iemand thuis. De antwoorden van de Zambiaanse groep en de Nederlandse groep worden uitgewisseld.
Van 16-23 januari is de jaarlijkse Week van Gebed voor Eenheid. Deze keer werd het materiaal verzorgd door christenen uit het Midden-Oosten. Een interview met Rima Nasrallah, die deel uitmaakte van de werkgroep.
Zondag 26 december 2021 overleed aartsbisschop Desmond Tutu. Op de dag van zijn crematie (1 januari 2022) zijn we in zijn geboortestad Klerksdorp. We vroegen een dominee van een plaatselijke blanke kerk of hij Tutu in de oudjaarsdienst heeft genoemd. ‘Nee, dat zou verkeerd uitpakken’.
Op 6 januari is het Epifanie, een belangrijk feest voor de kerken van het Midden-Oosten. Misschien nog belangrijker dan het Kerstfeest. Dat kun je horen, zien, voelen, en zelfs proeven.