Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Geef Keniaanse kinderen toekomst via onderwijs

In afgelegen dorpen in Kenia volgt 1 op de 8 kinderen geen onderwijs. Vooral voor alleenstaande moeders kan het moeilijk zijn om hun kinderen voldoende eten te geven en naar school te laten gaan. Sinds Calvince zijn vader verloor, moet hij in een goudmijn werken. Steun via Kerk in Actie de inzet van Kenianen, zodat ieder kind naar school kan.

Levend begraven in de goudmijn

Calvince’s moeder Maryann licht toe: “Toen mijn man stierf waren de kinderen nog jong. Ik had geen andere keuze dan met mijn kinderen in de goudmijn werken, net als andere families om ons heen. Zonder de goudmijn hadden we het niet gered.” Het werk in de goudmijn is gevaarlijk, zeker als de mijn niet gestut is. Het gezin weet dat, maar ziet geen andere mogelijkheid. Calvince vertelt. “Mijn vader werkte ook in de goudmijn. Het was regenseizoen en de grond werd zacht. Zijn mijnschacht stortte in. Hij raakte bedolven onder het puin. Niemand kon eruit en de zuurstof raakte op. Ze zijn allemaal levend begraven.” 

Gevaarlijk en ziekmakend werk

Calvince (12) werkt 7 uur per dag in een 10 meter diepe goudmijn. Als hij ouder wordt, zal hij net als zijn vader moeten afdalen in een mijnschacht zonder trap, 50 meter loodrecht naar beneden. Onder de grond is het warm en benauwd. Het goud is fijner dan stof. Het moet worden uitgehakt, gefilterd en in de zon gedroogd. Daarna wordt het naar de vergruismolen gesjouwd, die de stenen met bulderend kabaal verpulveren tot stof. Dat gruis wordt gemengd met kwik, om het goud eruit te filteren. De grond raakt zwaar vergiftigd door het kwik, net als het drinkwater en de gewassen op het land, die de families rond de goudmijn gebruiken.  

Wij werken zodat mijn broer naar school kan

Calvince vertelt: “Ik kan niet naar school, omdat het te duur is. Het is zwaar werk, maar we helpen onze moeder allemaal.” Het beetje geld dat moeder probeert te sparen, wordt geïnvesteerd om de oudste zoon naar school te laten gaan. Calvince berust in zijn lot: “Mijn broer kan als enige van ons gezin naar school. Dat vind ik heel moeilijk, maar ik ben niet jaloers of boos. Wij werken in de mijn, zodat mijn broer naar school kan. Dan kan hij later op zijn beurt weer voor ons zorgen. We begrijpen allemaal dat het niet anders kan. Misschien dat de tijden ooit veranderen en dat ik ook de kans krijg om naar school te gaan.”

Onderwijs om uit armoede te komen

Gelukkig Calvince opgemerkt door Naomi, die voor een Keniaanse partnerorganisatie van Kerk in Actie op zoek gaat naar kinderen, die niet naar school gaan. Met begeleiding van deze organisatie en met steun uit Nederland kan Calvince nu naar een kostschool. Moeder Maryann leert hoe ze met landbouw genoeg eten en meer inkomsten kan verdienen, zodat ze al haar kinderen naar school kan laten gaan. Want op de lange termijn geeft onderwijs haar kinderen de kans om uit armoede te komen. 

Bekijk de tv-uitzendingen van EO Metterdaad

EO Metterdaad brengt de situatie van werkende kinderen in beeld en werft geld, zodat ze naar school kunnen.

Ja, ik help mee om kinderarbeid in Kenia te stoppen

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project