Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Gezinshuisouders in De Glind: “Een kind kan echt aanhaken in je gezin”

Wat doe je als je - naast de zorg voor eigen kinderen - ruimte in je hart hebt om je leven met anderen te delen? Reindert (42) en Lian (40) vonden hun bestemming in jeugddorp De Glind. Ze runnen een gezinshuis waar drie kwetsbare tieners deel uitmaken van hun gezin. “Door ons hart en huis te delen kunnen we van betekenis zijn voor anderen.”

Van betekenis zijn

Zelf heb ze drie kinderen. Samen met twee meiden van 15 en een jongen van 12 vormen Reindert (42) en Lian (40) het gezin van ’t Lev-gezinshuis. Je leven delen met anderen is Lian met de paplepel ingegoten. “Vanaf dat ik anderhalf was, ben ik met pleegbroers en pleegzussen opgegroeid. Mijn ouders hadden altijd pleegkinderen in huis. Voor mij is het dus heel normaal dat je voor kinderen van andere ouders zorgt. Het hoort er al mijn hele leven bij, naast de zorg voor eigen kinderen. Toen ik Reindert leerde kennen, deed ik al een soort eerste check: wat wil deze man, heeft hij ook de wens om zich in te zetten voor anderen?”

Reindert vult aan: “Ik wilde altijd al iets doen op het gebied van jongeren- of zendingswerk. Dus dat matcht tussen Lian en mij. We zagen ook wel een toekomst voor onszelf in Afrika. Iets in ons zocht naar een hoger doel, echt van betekenis zijn. Het buitenland bleek niet passend voor ons gezin. Nu kunnen wij in ons gezinshuis in De Glind onze warmte en liefde delen met kinderen en jongeren.”

Lian deed een sociale opleiding en werkte in de jeugdhulp, onder meer bij Stichting Breder en op de groep bij het Leger des Heils. “Jongeren vroegen toen al vaak ‘mag ik bij je wonen?’”  Reindert werkt op een VMBO-school in Barneveld, als trainer en onderwijsassistent. 

Warmte en liefde delen

Lian: “We hebben gewoon veel ruimte in ons hart en willen onze  warmte en liefde delen, zowel in ons werk als privé. Je wilt ook je eigen kinderen bewust maken dat het in het leven niet om geld verdienen gaat, maar om er te kunnen zijn voor een ander. Toen ik zelf moeder werd, voelde ik dat ook sterk tijdens mijn werk op de groep. Het is mooi werk, maar hoeveel mooier is het als je een kind echt kunt laten aanhaken in je gezin?”

Reindert en Lian met hun drie kinderen. Samen met drie tieners van 15 en 12 wonen ze in een gezinshuis in De Glind.

“In ons gezinshuis zorgen wij vol liefde voor kinderen, maar we worden niet hun papa of mama. Die hebben ze al,” vervolgt Lian. “Er is zoveel leed. Het doet ons verdriet als een kind hier op de stoep staat met zijn bezittingen in zes vuilniszakken.” Reindert: “Wij bieden ze structuur, dat doet kinderen echt goed. Vaste eettijden, duidelijke regels en betrouwbare afspraken. We geven ze ook genegenheid, net wat een kind wil of aankan. Dan vragen we ze: ‘Wil je een kus, een knuffel of niks?’”

Echte meerwaarde

Reindert en Lian voelen zich vanaf het begin al welkom in jeugddorp De Glind. “Toen we hier net woonden en nog aan het klussen waren, kregen we bloemetjes en mensen aan de deur om ons welkom te heten. Hier is alles wat wij nodig en gewenst vinden voor ons gezinshuis. Een geschikte woning, acceptatie van kinderen met complex gedrag en dat je hier met gelijkgestemden bent. Er zijn hier nog 28 gezinnen die kinderen opvangen.” 

“Uniek is De Glind is het vrijetijdsaanbod. Er is van alles, van sport tot creatief en gezelligheid. De professionals die sportlessen geven, overleggen dan bijvoorbeeld even met ons ‘we zagen op de voetbal dat het niet zo lekker gaat met een van je kinderen, we hebben er even extra aandacht aan gegeven’. Als gezinshuisouders worden wij - maar vooral ook de kinderen - echt gezien hier. Een echte meerwaarde om hier in dit gewone dorp te wonen.” 

Verder kijken

“Kennis van gespecialiseerd opvoeden, merk je bijvoorbeeld ook hier in het zwembad,” vervolgt Lian. “Een badmeester elders zou een kind - en overigens gewoon terecht - op zijn kop geven als hij of zij iets doet wat niet mag. Voor deze kwetsbare kinderen werkt dat vaak averechts. In ons zwembad weet de begeleiding hoe je een kind lerend en opbouwend kunt aanspreken op zijn of haar gedrag.” 

Reindert: “Zo gaan wij ook om met de tieners in ons gezinshuis. Je moet niet naar hun gedrag kijken, maar verder: hoe het komt of wat ze ermee bedoelen. Wij werken niet vanuit autoriteit, maar vanuit het investeren in relatie. Humor werkt daarbij ook erg goed. Je kunt dingen soms ook oplossen met een geintje.” 

Plaatje compleet

Voor Reindert en Lian is het plaatje zo compleet. “Er was altijd nog iets ‘zoekends’ in ons. Dat gevoel is helemaal weg sinds wij een gezinshuis zijn. We zijn compleet gelukkig als we met z’n achten aan tafel zitten. Heerlijk!”

Kerk in Actie steunt het werk van Rudolphstichting in De Glind, zoals het verduurzamen van gezinshuiswoningen, de ontwikkeling van tiny houses voor oudere jeugd en het vrijetijdsaanbod in De Glind. 

Geef voor dit werk

Op weg naar Kerst

Bestel de adventskalender 'Ga mee!'

Over dit project

Getraumatiseerde en kwetsbare kinderen kunnen in de gezinshuizen van Jeugddorp De Glind herstellen en zich ontwikkelen. Uithuisgeplaatste kinderen vinden in De Glind een veilig thuis in een stimulerende leef- en leeromgeving.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een stabiel thuis voor kinderen