Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

'Hier in de Glind kun je gewoon lekker rondlopen en is er rust'

Wim en Diane Verwoerd runnen een gezinshuis in Jeugddorp De Glind. Op dit moment wonen er zes kinderen bij hen: Manon (16), Victoria (14), Quincy (13), Floortje (11), Nathan (10) en Messi (10). Hoe kijken zij naar de toekomst? En waar gaan ze wonen als ze later groot zijn?

Nathan van 10 heeft al een duidelijk plan. “Ik wil graag bij de politie, dat lijkt me leuk en spannend. Ik wil rechercheur worden, die kijkt wat voor stappen een dief heeft gezet en dan kun je hem oppakken.” 

Met mensen werken

Ook Floortje van 11 weet wat ze later wil worden: “Tandarts. Ik wil graag kiezen eruit trekken, ik moest zelf ook een kies eruit. En anders wordt ik dokter of kapper.” Victoria van 14 weet het nog niet precies. Ze houdt van tekenen, koken, bakken en heeft nu het profiel ‘zorg en welzijn’ gekozen op school. Ze wil best mensen verzorgen en het lijkt haar leuk om met mensen te werken. “Maar iets van mode vind ik ook leuk”. Manon (16) moet er niet aan denken om in de verzorging te werken. “Nee, niet iets met mensen. Liefst zo min mogelijk met mensen. Ik heb op de HAVO een vakkenpakket met scheikunde en biologie. En ik wil wel de kant van laboratorium op. Medicijnen ontwikkelen, zoiets.” 

Tekst gaat verder onder foto

Quincy van 13 heeft superveel energie. Die energie moet ergens heen, dus trekt hij tijdens het gesprek een paar keer zijn sokken aan en uit en helaas breekt het speelgoedbezempje van de Playmobil dat hij vasthoudt in twee stukken. Oeps. Maar hij heeft wel een idee hoe hij die energie in de toekomst in gaat zetten. “Ik wil graag profvoetballer worden. Maar dat kan ongeveer tot je 35 bent. Daarna kun je dan coach worden.” Quincy zit nu in groep 8 en heeft volgende week een Cito-toets waarna ze gaan bespreken of hij door kan naar een schakelklas. Net als Victoria. In een schakelklas krijg je een intensiever taalprogramma. “Ik haat lezen.” Manon is juist dol op lezen en leest graag thrillers. 

Voorbeeldfiguren

Diane, hun gezinshuisouder, werkt naast het gezinshuiswerk ook in het onderwijs als intern begeleider. Vinden de kinderen het onderwijs ook een leuk beroep? Het blijkt dat de jongelui behoorlijk wat zelfinzicht en humor hebben: “Nee joh. Als je ziet hoe irritant wij zijn, dan wil je echt geen juf worden.“ Voor Quincy is het nog wel een optie om gymleraar te worden. 

Tekst gaat verder onder foto

Ook het werk van gezinshuisouders trekt ze niet echt. En dan vooral de administratieve kant ervan. “Als je gezinshuisouder bent, zoals Wim, dan moet je het keurmerk halen. Dat is heel veel werk!” De map van het Keurmerk Gezinshuizen ligt op het bureau in de werkkamer. En inderdaad hebben Wim en Diane recent hun certificering gehaald, iets wat je binnen 3 jaar na de start van je gezinshuis voor elkaar moet hebben. Maar wat dus best even een klus is, aldus de kinderen. “En je moet dan ook afscheid nemen, dat is ook moeilijk.”

Toekomst van Nederland

Victoria denkt dat er over 50 jaar wel vliegende auto’s zijn. Manon is al blij als dan de treinen gewoon op tijd rijden. Ook verwachten de kinderen dat er meer gebouwen zijn, meer huizen. En meer elektrische auto’s. “En later is iedereen te dik”, denkt Nathan. Ook zullen de robotten veel gaan doen in de toekomst. Die kunnen dan operaties doen. En het eten zal veranderen, minder vlees, of gekweekt vlees. “En misschien gaan we meer insecten eten, dat zeiden ze in het jeugdjournaal.” Maar Wim, voorheen als manager werkzaam in de vleessector, zal nooit vegetariër worden. Daar zijn de kinderen van overtuigd. 

Je eigen toekomst

Nathan, Quincy en Floortje zien zichzelf later wel in een mooi, groot, vrijstaand huis wonen. Een villa. “Dit is ook een villa”, vindt Nathan. “Nee joh, een villa is nog veel luxer”, zegt Floortje. Nathan vindt een ‘middelmatig’ huis ook prima. Quincy: “Dan ben ik getrouwd en heb ik twee of drie kinderen.“ Nathan: “Ik wil wel vier of vijf kinderen, dat is leuk voor de kinderen, dan kunnen ze met elkaar spelen.”

Tekst gaat verder onder foto

Allemaal willen ze wel rustig wonen. Niemand die verlangt naar de stad. En er zijn ook geen plannen om naar het buitenland te gaan. Quincy is in Oeganda geboren, maar wil in de toekomst toch in Nederland blijven. “In Afrika is alles minder goed geregeld. En in Amerika is het zo ongezond en word je dik. Hier heb je vrijheid.” 

Manon woont juist liever wat kleiner, wat knusser. “Ik wil graag hier in Gelderland wonen, mijn familie woont ook hier in de buurt. Harderwijk is bijvoorbeeld wel leuk. En wonen in de stad trekt me niet, te druk en mensen kijken niet uit. Hier in de Glind kun je gewoon lekker rondlopen en is er veel meer rust.”

Een stabiel thuis

Het werk van de Rudolphstichting in jeugddorp De Glind is gericht op de toekomst van kinderen. Getraumatiseerde en kwetsbare kinderen kunnen in de gezinshuizen van Jeugddorp De Glind herstellen en zich ontwikkelen. Kerk in Actie steunt dit belangrijke werk.

Lees ook:Over dit project

Getraumatiseerde en kwetsbare kinderen kunnen in de gezinshuizen van Jeugddorp De Glind herstellen en zich ontwikkelen. Uithuisgeplaatste kinderen vinden in De Glind een veilig thuis in een stimulerende leef- en leeromgeving.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een stabiel thuis voor kinderen