Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hoe is de situatie van christenen in Palestina?

In Gaza en op de Westbank maken Palestijnse christenen 1 procent uit van de 5,3 miljoen Palestijnen. Ondanks geweld, vernielingen, gebrek aan vrijheid, hoge werkloosheid en armoede, blijven deze christenen bijdragen aan de opbouw van hun kerkelijke gemeenschappen. Laat Palestijnse christenen er niet alleen voor staan.

Oude christelijke gemeenschappen in het Heilige Land 

Christenen in Palestina zijn zich zeer bewust van hun wortels in het vroege christendom. Zij voelen zich de bewakers van het 'Heilige Land'. De meeste van de 50.000 Palestijnse christenen behoren tot de Grieks-Orthodoxe, Rooms-Katholieke en Grieks-Katholieke (Melkitische) kerken, maar er zijn ook kleinere protestantse gemeenschappen. De meerderheid van de christenen is gevestigd op de Westbank in steden als Bethlehem, Ramallah en Oost-Jeruzalem. In Gaza wonen ongeveer 3.000 christenen. 

Uitdagingen en beperkingen

Zestig procent van de Palestijnen woont op de Westbank, veertig procent in Gaza. De Westbank is net zo dichtbevolkt als Nederland, maar de kleine Gaza-strook (360 km2, 2x Texel) is wel tien keer zo dichtbevolkt. Gaza is een aaneenrijging van steden, die momenteel grotendeels in puin liggen. Van de 2,1 miljoen Gazanen zijn er nu 1,9 miljoen ontheemd. Van de 3,2 miljoen inwoners op de Westbank geldt dat voor 19.000 mensen. Palestijnse christenen staan voor enorm veel uitdagingen: 

  • Geweld, onrecht, onvrijheid: De conflicten tussen Israël en Palestina sinds 1948 hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven van alle Palestijnen. Christenen in Gaza hebben extreem te lijden onder het dagelijks geweld en alle verwoesting. Maar ook christenen op de Westbank leven door het conflict onder grote druk. Ze worden door de Israëlische bezetting beperkt in hun vrijheid, toegang tot grondstoffen en kansen op werk.
  • Hoge werkloosheid en armoede: Net als alle Palestijnen hebben ook christenen te lijden onder hoge werkloosheid. Driekwart van de inwoners leeft onder de armoedegrens. In Gaza ligt het normale leven stil door de oorlog. Op de Westbank stopte voor veel christenen hun werk in het toerisme doordat pelgrims wegblijven. Ook Palestijnen die vóór 7 oktober 2023 in Israël werkten zijn hun baan kwijt. 
  • Emigratie: Door de moeilijke leefomstandigheden (het geweld, het onrecht en het gebrek aan werk, de armoede) willen veel jonge Palestijnse christenen emigreren als ze de kans krijgen. Dit leidt tot een zorgwekkende afname van het aantal christenen in het Heilige Land. 

Veerkracht en hoop 

Ondanks deze obstakels blijven Palestijnse christenen veerkrachtig. Kerken spelen een cruciale rol in hun gemeenschap door hoop te bieden en bij te dragen aan vrede en recht. Aartsbisschop Alexios van de Grieks-Orthodoxe Kerk in Gaza-Stad zegt: “Zolang er maar één christen over is in Gaza, blijf ik hier om die te bemoedigen.” Kerken organiseren sociale programma’s, bieden gezondheidszorg en onderwijs, en bevorderen de dialoog tussen religieuze groepen. Jezus’ geboorteplaats Bethlehem blijft een spiritueel en cultureel centrum voor christenen wereldwijd. 

Hoe helpt Kerk in Actie Palestijnse christenen? 

Kerk in Actie ondersteunt lokale kerken en organisaties in Gaza en de Westbank met de volgende initiatieven:  

  • Noodhulp in Gaza: Via het internationale kerkelijk netwerk ACT Alliance geeft Kerk in Actie noodhulp aan enkele tienduizenden inwoners van Gaza en de Westbank, zoals gezondheidszorg, noodonderwijs, wat geld voor eerste levensbehoeften, hulp bij het repareren van huizen en het (her)starten van kleine bedrijven. 
  • Bestaanszekerheid op de Westbank: ieder jaar krijgen 20 jongeren steun om een eigen bedrijf op te zetten. Het diaconaal centrum van de Evangelisch-Lutherse Kerk wordt ondersteund om diaconale hulp te bieden in 8 gemeenten. 
  • Bijbelgroepen op de Westbank: steun aan 30 bijbelgroepen van met name vrouwen en jongeren en een programma ter bemoediging van Palestijnse christenen in Jenin.  

Jouw steun is belangrijk 

Veel Palestijnse christenen voelen zich in de steek gelaten door de rest van de wereld, vermalen in het conflict tussen Israël en Palestina over recht op land. Steun uit Nederland laat zien dat ze niet vergeten zijn; dat ze gezien worden en dat er ergens op de wereld mensen zijn die beseffen dat ook zij broeders en zusters in Christus zijn. Met jouw hulp kan Kerk in Actie Palestijnse christenen in Gaza en de Westbank blijven bemoedigen en versterken. Samen bouwen we aan een toekomst waarin christelijke gemeenschappen kunnen blijven bestaan en weer kunnen opbloeien in Palestina. 
 
Geef nu

 Lees ook: 

Over dit project

Vrede in het Midden-Oosten lijkt verder weg dan ooit. Mensen zijn bang, moe en wanhopig. Toch blijven we geloven in een betere toekomst. Kerken ter plekke spelen hierbij een onmisbare rol. Kerk in Actie steunt hen bij noodhulp, het bieden van bestaanszekerheid en werken aan vredesopbouw.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Versterk de kerk - Bouwen aan vrede in het Midden-Oosten