Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Shirley droomt van een eigen restaurant

Shirley (19) is geboren in het dorp San Luis in de regio Tolima in Colombia. Kort na haar geboorte verhuisde het gezin naar de grote stad Ibagué. Shirley woonde daar negen jaar in een wijk met veel geweld, diefstal, drugs en ‘machismo’, Ze vertelt: “In mijn buurt was het heel gewoon dat mannen vrouwen sloegen. Iedere keer als mijn broertje en ik weer zagen hoe onze moeder door vader werd geslagen, wilden we het huis ontvluchten.

Een nieuwe start vol uitdagingen

Na jaren van huiselijk geweld ontvlucht Shirley’s moeder haar gewelddadige man. Ze vestigt zich met haar beide kinderen in de hoofdstad Bogotá, in de achterstandswijk Bosa. Shirley zegt: “Ik was zó opgelucht dat ze besloot weg te gaan, maar ook in Bosa hadden we het moeilijk. Mijn moeder stond om vier uur ‘s morgens op en werkte tot ‘s avonds laat om de eindjes aan elkaar te knopen.” 

Shirley raakt zwanger

Vanaf haar 15e jaar ging Shirley haar moeder na schooltijd helpen. “Samen met mijn moeder werkte ik in een restaurant in de bediening. Toen kreeg ik verkering en werd ik zwanger.” Dat nieuws kwam thuis hard binnen. Toch bleef haar moeder Shirley steunen en stimuleerde haar zelfs om weer naar school te gaan.  Ze leerde soms tot laat in de nacht, maar moest op een gegeven moment stoppen met leren en werken. Haar vriend en zij bleven beiden bij hun eigen familie wonen “Ik wil liever wachten met samenwonen, bang dat mij anders hetzelfde overkomt als mijn moeder.” 

“Ik wil een professionele kok worden, zodat mijn dochter en mijn familie trots op me kunnen zijn”

Shirley (19)

Door koksopleiding een nieuwe kans

Toen ze na de geboorte van haar kind de kans kreeg om een koksopleiding te volgen, kwam een lang gekoesterde droom uit. Haar oma had haar leren koken. “In Tolima hebben we veel heerlijke gerechten, zoals Tamale en Maize Peto. Het lekkerste is de vulling met mijn oma’s recept.” Die kennis kan ze nu goed toepassen. Als ze straks als kok gaat werken, wil ze geld sparen, zodat ze nog verder kan leren. “Ik wil een professionele kok worden, zodat mijn dochter en mijn familie trots op me kunnen zijn. Uiteindelijk wil ik mijn eigen restaurant beginnen, waarin mijn moeder en mijn broer ook kunnen werken.” 

Dankzij uw steun aan Kerk in Actie gaan jongeren zoals Shirley een betere toekomst tegemoet. Dank u wel.

Meer informatie: kerkinactie.nl/onderwijscolombia

Over dit project

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In Bogotá zet een stichting zich in voor kinderen en jongeren in een achterstandswijk vol criminaliteit. De medewerkers bieden hen een veilige plek en een toekomst. De kinderen leren samenwerken, conflicten oplossen, krijgen begeleiding om schooluitval te voorkomen en leren wat hun rechten zijn.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kinderen in achterstandswijk weerbaar maken