Training voor thuiszorgwerkers in Libanon
“Ik heb geleerd om eerste hulp te verlenen. Dat was fantastisch. Nu heb ik het gevoel dat ik levens kan redden.” Aan het woord is Pensée. Ze heeft zojuist een training voor thuiszorgwerkers afgerond, georganiseerd door de Raad van Kerken in het Midden-Oosten (MECC) en Kerk in Actie. Trots laat ze haar diploma zien.
Pensée (42) is een binnenhuisarchitect uit het noorden van Libanon. Samen met haar man bracht ze twee jongens en twee meisjes groot. Toen haar moeder ziek werd, nam zij de zorgtaak op zich. Al snel besefte ze dat ze onvoldoende toegerust was. Een vriendin vertelde haar over de training voor thuiszorgwerkers. Zonder aarzelen schreef zij zich in.
Nieuwe vaardigheden
In de cursus heeft Pensée zich veel nieuwe vaardigheden eigen gemaakt. “Ik heb niet alleen geleerd hoe ik voor ouderen kan zorgen, maar ik heb ook meer kennis opgedaan over kanker, vooral de medische aspecten. Ook kan ik nu beter voor zieke kinderen zorgen. Vanaf nu baseer ik mij op de kennis uit deze professionele training en hoef ik niet langer af te gaan op wat ik van anderen hoor.”
Schrijnend zorgtekort
In Libanon is een tekort aan thuiszorgwerkers en verpleegkundig assistenten. Veel ouderen ontvangen te weinig of inadequate zorg. Tegelijkertijd zijn er veel werkzoekenden. Door dit project te steunen helpt Kerk in Actie het gat tussen zorgvraag en zorgaanbod overbruggen.
Het lesprogramma werd twee jaar geleden ontwikkeld door de staf van de Raad van Kerken. De kerken signaleerden het schrijnende zorgtekort, en de Raad wilde middels deze training een bijdrage leveren. De cursusleiders zijn gediplomeerde verpleegkundigen van St George’s Hospital University Medical Center in Beiroet, een gerenommeerd instituut. Zij waarborgen de kwaliteit van de opleiding. Tot nog toe hebben 120 mensen met goed gevolg de training doorlopen.
Mannelijke thuiszorgwerkers
De meeste cursisten zijn vrouw, maar ook mannen doen mee. Dit is belangrijk, want er is ook veel vraag naar mannelijke thuiszorgwerkers. De deelnemers hebben verschillende religieuze en etnische achtergronden. De gemiddelde leeftijd is 25 jaar. Net als Pensée hebben sommige cursisten al een opleiding afgerond, maar voor anderen is dit de eerste keer dat ze een vakopleiding volgen.
Voor Abdelaziz (22) is het de eerste keer dat hij een diploma ontvangt. Hij werkt in de thuiszorg en assisteert een aantal ouderen. Maar tot nog toe volgde hij nog geen enkele cursus of training. Toen hij hoorde over de training van de MECC greep hij de kans met beide handen aan. Tevreden blikt hij terug: “De informatie die werd aangeboden helpt echt. Ik ga mijn nieuwe vaardigheden nu in de praktijk brengen.”