Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Vaktrainingen Ghanese straatmeisjes weer van start

Veel straatmeisjes zijn in de coronaperiode weggetrokken uit de drukke achterstandswijk Agbogbloshie in Accra. In de Ghanese hoofdstad was de lockdown strikter dan elders in het land. Het leven was daar tijdens de lockdown ingewikkeld. Hoe houd je veilig afstand met zoveel mensen die dicht op elkaar slapen, wonen en werken op de drukke markt? Veel meisjes trokken weg naar veiliger regio’s. Gelukkig konden de vaktrainingen voor straatmeisjes in mei 2021 weer van start gaan.

Nieuwe meisjes selecteren

Het opvangcentrum Lifeline bevindt zich in het hart van de wijk Agbogbloshie. De trainingen die in maart 2020 net van start zouden gaan, konden vanwege corona niet doorgaan. Alles moest dicht. In mei 2021 konden de eerste trainingen weer beginnen, maar een deel van de destijds geselecteerde meisjes was niet meer in Accra. Dus moesten nieuwe meisjes geselecteerd worden. In mei startte Lifeline met 24 meisjes. In juli is dit aantal uitgegroeid tot 30 meisjes. Wanneer de coronapandemie verder afneemt of zelfs voorbij is, dan verwachten de medewerkers van het opvangcentrum dat meer meisjes terug zullen komen naar de grote stad. 

Dertig meisjes weer in training

De dertig meisjes die nu intern bij het opvangcentrum wonen zullen hier tot november 2021 blijven. Normaal duurt de training tien maanden. Nu dus noodgedwongen korter. Het aantal trainingsuren is omhoog gegaan om de 'verloren tijd' in te halen en de trainingen in kortere tijd te doorlopen. Er is ook meer aandacht voor het leren van sociale vaardigheden: hoe kun je overeind blijven in zo'n extreme situatie als een coronapandemie. Ook zijn de trainingen nu wat anders ingedeeld: eerst krijgen de meiden een vaktraining in het opvangcentrum: kappersvak, sieraden maken en naailessen. Dan gaan ze praktisch aan de slag bij een leermeester. Daarna komen ze weer terug naar het centrum. 

Hoe gaat het met eerder getrainde meisjes?

Dorcas leerde eerder het kappersvak bij Lifeline. Hoe gaat het nu met haar? Dorcas groeide op bij haar oma in het arme noorden van Ghana. Omdat ze voor haar uitzet wilde sparen, besloot ze naar de hoofdstad Accra te reizen. Twee jaar lang werkte ze overdag als drager op de markt. Ze droeg vis voor de visverkopers. ‘s Nachts sliep ze in een vies hok. Medewerkers van het opvangcentrum vroegen meermalen of ze met hen mee wilde gaan. Pas na drie keer durfde ze de stap te wagen. Ze leerde daar het kappersvak en heeft geen moment spijt van haar keuze.

Dorcas keerde terug naar Noord-Ghana

Dorcas is nu 21 jaar en woont weer in het noorden. Ze is getrouwd en heeft een dochtertje van 3 jaar. “Pas nu mijn dochter wat ouder is kan ik weer verder leren voor het kappersvak hier in Yendi, waar ik met mijn man bij mijn schoonfamilie woon. Als alles goed loopt kan ik volgend jaar mijn diploma halen.” Dorcas’ vervolgopleiding wordt betaald door Lifeline. Sociaal werkster Frieda begeleidt haar. Dorcas loopt nu stage bij kapster Mala, die haar de laatste kneepjes van het vak leert. “Mala is mijn grote voorbeeld. Ik zou heel graag net zo’n mooie kapsalon willen als zij.” Die kapsalon is een eenvoudige bouwwerk, deels van metaal en golfplaten. Voor Dorcas is dat al een grote droom. 

Vertrouwen in de toekomst

Kapster Mala bij wie ze stage loopt vertelt: “Om genoeg te verdienen met het kappersvak, moet geluk hebben en je vak goed beheersen. Ik was haren en maak veel vlechten. Veel Afrikaanse meiden houden van sierlijk gevlochten kapsels. Ik kom hier vandaan en heb hier dus veel vrienden. Zij komen allemaal naar mijn kapsalon.”  Zo’n netwerk zal Dorcas nog moeten opbouwen, maar ze heeft vertrouwen in de toekomst in Noord-Ghana samen met haar man en dochtertje. Voor haar geen leven meer op straat in Accra.

Geef meer meisjes zoals Dorcas een kans om armoede te ontstijgen met een vaktraining.
www.kerkinactie.nl/straatmeisjesghana 

Foto's: Richard Dassah

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project