Terwijl het zuiden van Ghana zich in rap tempo ontwikkeld, blijft het droge noorden nog flink achter. Vooral in afgelegen dorpen met slechte wegen, tekort aan elektra en schoon drinkwater is het leven een uitdaging. Omdat er weinig betaald werk is, trekken veel jongeren weg. Kerken in Noord-Ghana laten jongeren samen hun problemen aanpakken en helpen hen aan werk.
Jongeren aan het werk
Meer dan de helft van de Ghanese bevolking is jonger dan 25 jaar. Tien procent van deze jongeren is werkloos. Door hoge inflatie is het leven duur. In een land zonder sociaal vangnet moeten ook veel goed geschoolde jongeren met eigen bedrijfjes hun geld zien te verdienen. Ieder jaar krijgen zestig jongeren in Noord-Ghana via de kerk de kans om een praktisch vak te leren, zoals wever, kapster, timmerman. Elisha leerde voor kleermaker (zie filmpje).
Conflicten voorkomen en leiderschap tonen
Gebrek aan werk en toekomst kan de stabiliteit in Ghana bedreigen. In het noorden zijn moslims in de meerderheid. In Ghana zijn weinig spanningen tussen christenen en moslims. Men wil voorkomen dat conflicten uit buurlanden de grens over komen vanwege onvrede. Emmanuel Sumani laat christenen en moslims per dorp samenwerken in 'vredesgroepen', ook kinderen en jongeren: "Ik ben tevreden als het ze lukt om conflicten samen op te lossen. Als er stevige dorpsstructuren ontstaan met goede (religieuze) leiders. Als moslims en christenen de ontwikkeling van hun dorp samen bepleiten bij de lokale overheid. Als jongeren de ontwikkeling van hun dorp in eigen hand gaan nemen.”
- Download deze film
- Directeur Jurjen de Groot bezocht Elisha in Ghana. Bekijk de film (7 min.)
Steun dit werk
Steun dit werk via het programma Zending met een bijdrage op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. jongeren Noord-Ghana (Z100179) of doneer online. Hartelijk dank.
Steun dit als kerk via actieland Ghana.