Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

7-jarig meisje gered van straatleven Kampala

Het zal je maar gebeuren: als 6-jarig meisje wordt je uit je dorp weggehaald bij je ouders, meegenomen door een "tante", die je in de de grote stad laat bedelen met een baby. Het overkwam Miracle, die niet geloofde haar ouders ooit nog terug te zien. Ze werd door sociaal werkers gered van de straten van Kampala en had een lange weg te gaan. Dit jaar gaat het gebeuren: de inmiddels 7-jarige Miracle zal weer herenigd worden met haar ouders. Wonderen bestaan!

Kinderhandel

Deze vorm van kinderhandel bestaat vandaag de dag nog steeds. Miracle miste haar familie enorm en wilde dolgraag terug, maar had vanzelfsprekend geen benul hoe dat moest. Iedere dag als ze haar "tante" er naar vroeg, hoorde ze dat ze nog niet genoeg bij elkaar gebedeld had. De twee dagen lange reis vanuit het droge noordoosten van Oeganda waar ze opgegroeid was, had immers veel geld gekost. Terugkeer leek onmogelijk voor de kleine Miracle.

Wennen aan het nieuwe leven

Maar op een dag gebeurde het wonder: sociaal werkers haalden haar van straat en brachten haar naar hun opvanghuis in Kampala. In het begin vertrouwde Miracle het niet. Ze huilde veel. Ze was nog nooit naar school geweest en had geen benul van hygiëne. Ze wilde niet in bad, haar tanden niet poetsen, niet geholpen worden aan haar schimmelinfectie. Wie gelijk dankbaarheid verwacht van een verwaarloosd straatkind vergist zich: Miracle was opstandig en humeurig, kon in eerste instantie niet wennen aan een "normaal" en regelmatig leven. 

Blij dat ze bevrijd is

Na bijna een jaar in de opvang gaat het nu een stuk beter met dit kleine meisje. Ze volgt de regels van de opvang en wil graag leren. Langzaam is ze veranderd in een vrolijk meisje die enthousiast vertelt dat ze altijd al naar school wilde. Ook van haar schimmelinfectie is ze volledig hersteld. Opgelucht zegt ze: "Ik wil nooit meer op straat bedelen. Ik ben zo blij dat ik straks mijn moeder weer zal zien als ik terug ga naar huis."

Terug naar huis en school

Inmiddels is bekend dat haar ouders in een 1-kamer-huisje van leem wonen en afhankelijk zijn van wat ze kunnen verbouwen in het droge klimaat in de droge regio Karamoja. Terug thuis zullen nog meer wonderen nodig zijn: haar familie zal hulp krijgen om Miracle genoeg te eten te geven en ervoor te kunnen zorgen dat Miracle daar naar school kan (blijven) gaan.

Wonderen bestaan, mede dankzij jouw steun.
kerkinactie.nl/straatkinderenoeganda

Hier zie je Miracle (schuilnaam, meisje links) weer op school in Kampala:

Over dit project

In de Oegandese hoofdstad Kampala leven duizenden kinderen op straat. Ze worden hier door volwassenen neergezet om te bedelen. Ze gaan niet naar school, worden uitgebuit en mishandeld. Kerk in Actie werkt samen met drie Oegandese organisaties die dit probleem aanpakken. Zij vangen de kinderen tijdelijk op en herenigen hen met familie in hun geboorteregio. Ze zorgen dat de kinderen daar weer naar school gaan of een vak kunnen leren. Ook doen ze er alles aan om migratie van nieuwe kinderen naar de stad te voorkomen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Nieuwe kansen voor straatkinderen