Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Waarom zou je in een afgelegen dorp blijven?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zetten we alles op alles om te zorgen dat moeders niet uit het droge noordoosten van Oeganda naar de hoofdstad vertrekken om daar met hun kleine kinderen op straat te belanden. We helpen hen en terugkeerders om een bestaan op te bouwen in hun geboortedorp. Sommige vertrekken vanwege huiselijk geweld. Als we dat bij de wortel aanpakken voorkomen we nieuwe straatkinderen in Kampala. Doe je mee?

Een winkel en een beter huis

Zo leerde Betty groenten verbouwen rond haar lemen huis in haar geboortedorp. Ze leerde ook hoe ze een bedrijfje kon opzetten. Ze runt inmiddels een kleine winkel, waardoor ze voor haar dochtertje en familie kan zorgen. "Ik moet er niet aan denken om weer op straat in de stad te belanden" vertelt ze. Ze krijgt de smaak te pakken en wordt steeds ondernemender. Ze heeft zelf stenen in de zon laten bakken. Daar wil ze binnenkort een beter huis van laten bouwen om met haar dochtertje te wonen. 

Moestuin aan huis

Mary kreeg na de moestuin-training een startpakket met de droogtebestendige zaden en grote stevige plantenzakken. Nu verbouwt ze naast haar lemen huis groenten, die tegen een stootje kunnen en die ze makkelijk water kan geven. Vrouwen als Mary en Betty zijn tegelijk een voorbeeld voor anderen: we hoeven niet naar de stad te vluchten. Ook hier in Karamoja is het mogelijk een leven op te bouwen.

Echtparen leren hun ruzies vreedzaam op te lossen

Maar soms zijn er andere redenen om weg te vluchten. Agnes (31) had opnieuw stevige ruzie met haar man Peter (36). Er vielen weer klappen. Hun drie kinderen van 3, 6 en 9 leden er onder. Eerder was Agnes al naar de grote stad gevlucht, maar nu dwong de sociaal werkster haar de situatie onder ogen te zien en samen met haar man op te lossen. Al heeft Agnes moeite met zijn tweede vrouw, ze blijven samen verantwoordelijk voor hun kinderen en moeten familieruzies op vreedzaam oplossen. Met hulp van de sociaal werkster lukt dat gelukkig steeds beter. Agnes beseft: "Van huis weggaan en met de kinderen op straat belanden, is veel erger voor mijn kinderen dan hier blijven. We moeten hier samen uitkomen."

Gesprekken met sociaal werkster

Ook Nate (35) raakte regelmatig slaags met haar man Sagal (40). Ze was boos dat hij meer aandacht had voor zijn tweede vrouw en kinderen. Ze dreigde met haar kinderen naar de stad te gaan en hem te verlaten. Ook hier boden gesprekken met een sociaal werkster uitkomst. Het stel legde hun ruzies bij. Ze leren met elkaar praten. Vader Sagal verdeelt zijn aandacht nu eerlijker over zijn beide gezinnen. Zo is voorkomen dat drie kleine kinderen op de straten van Kampala zijn beland.

Bedankt voor je steun aan kwetsbare gezinnen in Oeganda.

Over dit project

In de Oegandese hoofdstad Kampala leven duizenden kinderen op straat. Ze worden hier door volwassenen neergezet om te bedelen. Ze gaan niet naar school, worden uitgebuit en mishandeld. Kerk in Actie werkt samen met drie Oegandese organisaties die dit probleem aanpakken. Zij vangen de kinderen tijdelijk op en herenigen hen met familie in hun geboorteregio. Ze zorgen dat de kinderen daar weer naar school gaan of een vak kunnen leren. Ook doen ze er alles aan om migratie van nieuwe kinderen naar de stad te voorkomen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Nieuwe kansen voor straatkinderen