Talloze huizen zijn onbewoonbaar, veel inwoners zijn afhankelijk van voedselhulp: ook drie maanden na de aardbevingen is Syrië nog ontredderd. Met hulp van Kerk in Actie blijven kerken onverminderd hulp bieden. “We voelen ons verantwoordelijk om er te zijn in de enorme nood.”
Een maand na de verwoestende aardbeving is Noord-Syrië nog altijd ontredderd. Kerken bieden onverminderd hulp aan mensen die huis en haard verloren. Pepijn Trapman, operationeel directeur Kerk in Actie: “Zij zijn een veilige haven in een oceaan van angst en verdriet.”
Syrië en Turkije zijn opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Shadi Haddad, medewerker van Kerk in Actie, hoort van enorme angst onder inwoners van Latakia, zijn geboortestad. Hij kan niet anders dan tot God bidden om hulp en troost in dit onvoorstelbare leed.
Talloze ingestorte gebouwen en heel veel wanhoop. Dat is wat Pepijn Trapman, operationeel directeur Kerk in Actie, aantreft bij aankomst in Aleppo. “Mensen zijn alles kwijtgeraakt, weten niet of hun familie nog leeft. Onze hulp is hier echt heel hard nodig.”
Kerk in Actie kan in Syrië directe hulp bieden aan de getroffenen van de aardbeving van 6 februari 2023. We hebben daar al jarenlang goede kerkelijke banden. Via ons lokaal kerkelijk netwerk bieden we hulp in Aleppo, Hama, Latakia en Homs. De Verenigde Naties schat in dat 6 miljoen mensen in Syrië getroffen zijn door de aardbeving. We verwachten dat 5,3 miljoen mensen hulp nodig hebben.
Een week na de verwoestende aardbevingen wordt de omvang van de ramp steeds duidelijker. Tienduizenden doden en gewonden, en miljoenen daklozen. De Syrische Rogina is één van hen. Samen met haar gezin wordt ze opgevangen in een kerk.
Diepgeraakt is Jurjen de Groot, directeur van Kerk in Actie, door de situatie na de verwoestende aardbevingen in Syrië. In een telefoongesprek met ds. Harout Selimian uit Aleppo betuigde hij vandaag opnieuw zijn medeleven. “Wat moet je zeggen?”
Zes jaar geleden vluchtte Shadi Haddad vanuit Syrië naar Nederland. Niet veel later volgden zijn vrouw Yara en hun kinderen. Afgelopen vrijdag ontvingen ze hun Nederlandse paspoort, en vierden ze een klein feestje. Eindelijk vrij en veilig, zo voelden ze zich. Maar de feestvreugde werd een paar dagen later wreed overschaduwd door verschrikkelijk nieuws uit hun geboorteland.
Bij de aardbeving in Turkije en Syrië zijn tienduizenden mensen getroffen door meerdere krachtige aardbevingen en naschokken. De samenwerkende hulporganisaties - waaronder Kerk in Actie - bundelen de krachten in Giro555 en komen samen in actie voor de slachtoffers van dit verschrikkelijke natuurgeweld.
Toen de twee aardbevingen in Syrië plaatsvonden, eergisteren, was ds. Harout Selimian uit Aleppo in buurland Libanon. Hij keerde in allerijl terug en zette direct zijn kerk open voor iedereen die hulp nodig heeft. “We proberen zoveel mogelijk mensen te helpen. Bid voor ons”.