Het was een barre winter op het Griekse eiland Lesbos. Vluchtelingen op Lesbos staan er niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk in de kou. Ze vallen ten prooi aan pushbacks, waarbij ze op een reddingsvlot terug op zee richting Turkije worden gezet. Erover berichten wordt steeds moeilijker: journalisten die dat doen, hangen enorme boetes boven het hoofd. “We voelen ons machteloos in deze situatie,” aldus Alice, coördinator van Kerk in Actie-partner Borderline op Lesbos.
Toen hun huis en wijk in Palestina gebombardeerd was, waarbij opa omkwam, had de familie van Dunia (11) en Reyad (12) niets meer te verliezen. Een gezin met 7 kinderen op de vlucht is een spannende onderneming. Nu wonen ze in Griekenland, maar hun toekomst is nog onzeker.
Door zijn eerlijke berichten op sociale media moet Yousif Al Shewaili (22) in 2015 halsoverkop vluchten uit Irak. In een kamp op Lesbos blijft hij juist overeind doordat hij met de wereld kan delen wat daar gebeurt. Zijn missie: dat wij niet wegkijken.
Ik steek een licht op om Advent te vieren. Deel het licht met mij, zodat ik hoop blijf houden. Kind, kom dichtbij. Een gedicht voor een vluchtelingenkind.
Een gebed voor vluchtelingen in Griekenland.
Hij woonde met zijn familie in Syrië, maar door de oorlog moesten ze op de vlucht. Ibrahim (12) woont nu met een deel van zijn familie op Lesbos. Zijn moeder bleef achter in Syrië. “Bijna mijn hele leven is het al oorlog. Hier op Lesbos zijn we ook niet welkom. Ik mis mijn moeder enorm. Kon ik haar maar even knuffelen.”
Ze woonde in Afghanistan, maar moest op de vlucht voor het geweld in haar land. Ilana (18) woont nu met haar familie op Lesbos. Alle onzekerheid maakt haar gek, hun asielaanvraag is al drie keer afgewezen. Terugkeren is geen optie. Maar wat dan? “Ik hoop dat ik ooit als mens wordt gezien, en niet alleen als vluchteling.”
Met een landelijke huis-aan-huiscollecte en een indringende kerstcampagne vraagt Kerk in Actie de komende weken aandacht voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland. Directeur Jurjen de Groot: “We kunnen niet wegkijken, het is onze verantwoordelijkheid om er voor vluchtelingen te zijn.”
Wereldwijd zijn er meer dan 82 miljoen mensen op de vlucht. Dat betekent dat 1 op de 100 mensen ter wereld vluchteling is. Door rampen en oorlogen verdreven van huis en haard zijn ze op zoek naar een veilige plek en een betere toekomst. Kerk in Actie zet zich samen met lokale kerken en partners in om vluchtelingen overal ter wereld hulp te bieden: in hun land van herkomst, tijdens hun vlucht en in Nederland.
Sinds 2015 spreken we in Europa van een vluchtelingenprobleem. De beelden van de gammele bootjes en overvolle kampen staan op ons netvlies gebrand. Hoe is het zover gekomen… en vier andere veelgestelde vragen over vluchtelingen in Griekenland.