In Zuid-Afrika is nog veel ongelijkheid, ook binnen kerken: tussen wit en zwart, tussen arm en rijk, tussen mannen en vrouwen. Kerk in Actie steunt Zuid-Afrikaanse kerken om dit met elkaar te bespreken. Afgelopen jaar kwamen 137 kerkleiders uit verschillende kerkgenootschappen online bij elkaar om te praten over de rol van vrouwen in kerk en samenleving.
Jeannet Bierman is sinds mei 2022 uitgezonden naar Colombia. Binnenkort gaat ze hier aan de slag als docent praktische theologie. Met haar studenten gaat ze onderzoeken wat er leeft in samenleving én kerk. Ze rust deze toekomstige predikanten toe om straks met hun gemeenteleden om te zien naar anderen. Ze deelt haar eerste ervaringen in Colombia.
Docente praktische theologie in Colombia
Iedereen kan het zien ‘Of ik nu naar Solwezi of Chipata ga, ja zelfs als ik naar de United Kingdom vlieg, alle mensen zullen respect voor me hebben, want ze zien meteen dat ik een kind van God ben’.
Theologiedocenten in Zambia
Het is in de kerk belangrijk dat jongeren een stem krijgen. Jongeren hebben ons wat te vertellen. Een van hen is Wilson. Een paar jaar geleden was zijn vader ernstig ziek. En is hij zelf met de dood bedreigd. Beide keren liep het goed af. Daar ziet hij de hand van God in. Uit dankbaarheid startte Wilson toen de dramagroep Rooted Kulture. Hij vertelt er graag over.
Tromgeroffel, geroezemoes. Vandaag is de finale van de Bijbel-voorleeswedstrijd in de stad Tamale, Noord-Ghana. Een grote groep Dagomba-kinderen wacht in spanning. Vandaag mogen ze laten zien wat ze kunnen: de Bijbel lezen in hun eigen taal Dagbani. Hier hebben ze in de bijbelclubs in hun eigen dorp het hele jaar naartoe gewerkt. Thuis wachten trotse moeders in fleurige Afrikaanse jurken, trotse vaders in de typerende smocks van Noord-Ghana. Hun kinderen kunnen lezen en zullen de spiraal van armoede doorbreken: een feest van hoop voor de toekomst.
Trots zijn op jezelf en weten wat je rechten zijn. In Nederland leren jongens en meisjes dit al jong op school en zijn ze redelijk gelijkwaardig. Voor vrouwen in Guatemala is hierin nog een lange weg te gaan. Inheemse vrouwen staan vaak helemaal onderaan de ladder. Er heerst een macho-cultuur. Via bijbelse verhalen leren jongens en meisjes in Guatemala hoe ze op een respectvolle manier met elkaar kunnen omgaan. Geen overbodige luxe in een land waar geweld tegen vrouwen veel voorkomt.
In het heuvelachtige droge landschap van KwaZulu Natal leven veel Zulu-gezinnen in armoede. De Zuid-Afrikaanse organisatie ACAT brengt steeds vijf huishoudens bijeen: ze raken samen geïnspireerd door de Bijbel, gaan daarna praktische aan de slag met landbouw en kijken meer naar elkaar om. Afgelopen jaar werden in twaalf plaatsen weer 86 nieuwe groepen gevormd. Totaal zijn 445 nieuwe gezinnen in actie gekomen.
Wat staat er op tafel in een Zambiaans gezin? Het basis voedsel is nshima, een dikke pap gemaakt van maismeel. Als er geen nshima is, is voor de meeste Zambianen de maaltijd niet compleet.
Mohammed Awal woont in het droge noorden van Ghana, waar moslims in de meerderheid zijn. Hij volgt een studie voor onderwijzer. Zijn naam verwijst naar zijn islamitische voorouders. Als overtuigd christen geeft hij als vrijwilliger kinderen les in hun eigen taal via een bijbelclub in zijn dorp.
Vader Issah (45) is moslim. Hij is blij dat zijn dochter Sakina en zijn zoon Zakaria naar de bijbelclub in hun dorp in het noorden van Ghana gaan, omdat ze daar leren lezen en schrijven in hun eigen taal, het Dagbani. Hij hoopt dat zijn kinderen verantwoordelijke burgers worden met goede diploma’s en daarmee een beter leven krijgen dan hijzelf.