Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kerk zijn in islamitische omgeving

Silas woont in een dorp in het uiterste noorden van Ghana. Hij verdient de kost als onderwijzer, maar is vijf uur naar de stad gereisd om een week theologisch onderwijs te volgen. Dat helpt hem om zijn werk als vrijwillige voorganger van zijn kerk beter te kunnen doen.

Veel leerlingen zijn moslim

Silas (33) vertelt: “Ik ben onderwijzer op een basisschool, negen kilometer van mijn huis. Iedere dag ga ik er met de brommer heen. Vijfennegentig procent van mijn leerlingen is moslim. De meesten gaan na schooltijd nog naar de moskee. Ik geef les in de 6e klas, maar mijn leerlingen zijn 13 tot 16 jaar oud. Ze zijn laat naar school gegaan, omdat de school vaak ver weg ligt. Als jong kind moeten ze vaak voor het vee zorgen. Veel ouders zijn niet naar school geweest. Zij verbouwen millet, mais, sorghum, rijst of houden schapen, geiten en pluimvee. 

Voorganger van dorpskerk

Naast mijn baan als onderwijzer ben ik voorganger van een kerk, die een paar jaar geleden is opgericht, drie kilometer van ons huis. Ik preek, verzorg de liturgie, leidt bijbelstudies en de wekelijkse gebedsgroep. We bidden voor onze familie en gemeenteleden, voor ons dorp en de hele kerk in Ghana, en voor genezing van zieken. Er komen veel vrouwen en jongeren in mijn kerk. Tijdens de oogsttijd komen mensen minder naar de kerk. En in het droge seizoen, omdat er dan veel begrafenissen zijn.

Christenen en moslims leven goed samen

Tijdens de ramadan gaan moslims extra naar de moskee en wij extra naar de kerk. Mijn opa hing de traditionele religie aan, maar nu is mijn familie vooral christen. Ik heb een zwager die moslim is. Gelukkig leven moslims en christenen hier goed met elkaar samen. 

Pasen vieren we uitbundig

Met Pasen komen we met acht kerken uit de buurt samen. We slapen dan drie nachten in één dorp, vieren samen Pasen en picknicken samen en gaan evangeliseren. We komen het liefst bij elkaar in dorpen waar kerken wat zwakker zijn, omdat het hen versterkt. We slapen dan ook bij moslims en praten met elkaar over de verschillen tussen bijbel en koran. Mensen bekeren zich vooral als er iets bijzonders gebeurt in hun leven. 

Naamceremonie en doop

We hebben een peuter van drie en een baby die vlak voor deze training geboren is. De meeste mensen houden rond de achtste dag de Naamceremonie. Omdat ik nu deze opleiding volg, doen we dat als ik weer thuiskom. Dan laten we ons kindje gelijk dopen.

De theologische training is belangrijk

Ik heb inmiddels drie keer een week theologisch onderwijs in de stad gevolgd. Ik leer
omgaan met conflicten, pastorale zorg, evangelisatie, kerkgeschiedenis, christelijke spiritualiteit, liturgie, Oude en Nieuwe Testament, christelijke ethiek. Voor mij is wat ik leer over liturgie direct bruikbaar. Ik leer over de kleuren van de kerk: groen en blauw, wit met kerst, paars met Pasen en rood met Pinksteren. Maar eigenlijk is alles wat ik hier leer belangrijk." 

Bedankt voor je steun aan theologisch onderwijs voor voorgangers van dorpskerken, zoals Silas.

kerkinactie.nl/kerknoordghana 

Silas voor het opleidingscentrum in Tamale

 

Over dit project

Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het droge noorden zijn moslims in de meerderheid. Vooral het leven in afgelegen dorpen is een hele uitdaging met slechte wegen en tekort aan schoon drinkwater en elektra. Kerken in Noord-Ghana leiden sterke voorgangers op, die mensen kunnen ondersteunen. Ook leren kinderen de Bijbel lezen in hun eigen taal.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een sterke kerk op een kwetsbare plek