Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Aardbevingsbestendige huizen na 2010 staan overeind in Haïti

Haïti werd 14 augustus 2021 getroffen door een zware aardbeving. Ook in 2010 was dat het geval. Met hulp van Kerk in Actie werden toen nieuwe aardbevingsbestendige huizen gebouwd. In alle ellende ontvangen we ook goed bericht uit Haïti: deze huizen staan nog stevig overeind in het getroffen gebied. Uw hulp helpt. En dat is een hoopvol teken te midden van alle narigheid.

De huizen in Chantal hebben stand gehouden

Na de zware aardbeving die in januari 2010 de hoofdstad Port-au-Prince en omliggende steden verwoestte, verlieten veel overlevenden de stad. Ze vonden een tijdelijk onderkomen bij hun familie op het platteland. Sommigen keerden na een tijdje terug naar Port-au-Prince, anderen besloten zich definitief te vestigen in de provincie. Voor die laatsten en voor hun families, bouwde een Haïtiaanse organisatie met geld van onder andere Kerk in Actie vijfentwintig huizen. Deze huizen werden gebouwd in de gemeente Chantal, niet ver van de kustplaats Les Cayes, op het zuidwestelijke schiereiland. 

Orkaanbestendige huizen

In de herfst van 2014 ontvingen vijfentwintig gezinnen tijdens een feestelijke bijeenkomst de sleutel van hun nieuwe huis. Aardbevingen kwamen in dit gebied niet voor, maar wel zijn er regelmatig tropische stormen of orkanen. Daarom was het belangrijk de huizen zó te bouwen dat ze een orkaan zouden weerstaan. De proef hiervoor kwam twee jaar later, toen orkaan Matthew over het eiland raasde en een spoor van vernieling achterliet. Te midden van alle ellende was er een lichtpuntje: deze 25 huizen waren overeind gebleven en slechts licht beschadigd. Buren hadden er tijdens de orkaan een veilige schuilplaats gevonden. 

Hoopgevend

De bewoners zijn heel trots zijn op hun huizen, omdat het bewijs geleverd is dat de huizen niet alleen orkaanbestendig zijn gebouwd, maar ook tegen een aardbeving zijn opgewassen! Een hoopgevend bericht dus, dat bewijst dat goed en stevig bouwen de kans op schade een stuk kleiner maakt. We ontvingen eenzelfde bericht van een andere partnerorganisatie uit Haïti, die na de aardbeving van 2010 mede met steun van Kerk in Actie honderden huizen bouwde. Nadat zij hun werk dichtbij de hoofdstad hadden afgerond, bouwden ze eenzelfde soort huizen ook op het schiereiland. Ook deze huizen hebben de aardbeving goed doorstaan.

Dank voor uw steun aan Haïti in 2010. Mogen we dit keer weer op u rekenen?

Geef voor Haïti

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project