Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

“Het lukt me om iedere maand te sparen”

Bless leefde op straat, maar verdient nu haar eigen inkomen

Ze heet Bless, maar haar leven begon niet gezegend als kind van een tienermoeder die niet voor haar kon zorgen. Op haar 16e sliep ze op straat. Ze groeide op bij haar oma, samen met twee zussen en een broer van haar moeder in één kamer in het oosten van Ghana. Oma moest de touwtjes aan elkaar zien te knopen als weduwe. Bless verkocht na schooltijd snacks om haar schoolboeken bij elkaar te verdienen.

Straatleven in Accra

Toen ze 16 jaar was moest ze van school af. Het werd te duur, omdat de bruiloften van haar tantes betaald moesten worden. Bless ging op zoek naar haar moeder, die inmiddels met een nieuwe man en drie kinderen in de hoofdstad Accra woonde. Ze dacht wel werk te kunnen vinden als drager op de markt, maar dat viel vies tegen. Eerst sliep ze buiten, maar later mocht ze bij de chauffeurs in hun vrachtwagen slapen. Dit was geen leven. Ze besloot terug te gaan naar haar oma, die gelukkig geld voor haar gespaard had, waardoor ze weer een jaar naar school kon.

Een vak leren in het opvangcentrum

Op een dag komt haar moeder haar opzoeken. Bless gaat met haar mee naar Accra en gaat koekjes en water verkopen op de markt. Ze woont in beroerde omstandigheden: een soort krot waar je alleen maar kunt slapen. Als ze hoort dat ze bij het opvangcentrum Lifeline een vak kan leren, grijpt ze die kans met beide handen aan. Ze kan nu sieraden maken. Maar ze leerde er meer: over hygiëne en gezondheid en geld sparen.

Bless wil verder leren

Zo werd Bless leven toch weer een ΅blessing”. Ze heeft weer een droom: wil verder leren. De sieraden die ze maakt verkoopt haar tante voor haar in haar geboortestreek. Slippers met kralen maakt ze één tot anderhalve dag. Over een ketting met bijpassende oorbellen doet ze een dag. Als ze genoeg gemaakt heeft reist ze voor 16 euro met de minibus naar haar geboortedorp, een halve of hele dag reizen, afhankelijk van de files.

Sparen en trouwen

“Het lukt me inmiddels om iedere maand 400 cedi te sparen.” vertelt ze trots. “Ik heb al 3000 cedi’s gespaard (=487 euro). Die wil ik gebruiken om verder te leren.” In 2020 is de inmiddels 22-jarige Bless getrouwd. Zo verbetert haar leven stap voor stap en kan zij uit de spiraal van armoede stappen en ook anderen tot een zegen zijn.

Dank voor uw steun voor meisjes als Bless.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project