Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Dodi Kurniawan begint met zijn kerk een viskwekerij

Meneer Dodi Kurniawan (42) woont met zijn vrouw en twee kinderen in Midden-Java, vlakbij Yogyakarta. In zijn kerk en dorp zijn veel jonge mensen en er is veel armoede. Mensen hebben weinig kennis over hoe het anders kan. Via zijn kerk kwam Dodi in contact met Trukajaya. Trukajaya ondersteunt kerken om niet alleen bezig te zijn met de spirituele nood in de gemeenschap, maar om ook op sociaal vlak een bijdrage te leveren aan een beter leven. Dodi Kurniawan was meteen enthousiast over die aanpak.

Met hulp van Trukajaya zette hij met zijn kerk een meerval-kwekerij op, waar jonge mensen kunnen leren wat het is om een eigen bedrijfje te hebben en waar zij het vak van viskweker kunnen leren. Om de kwekerij te realiseren werd eerst een kredietgroep opgericht, die gezamenlijk de  benodigde investering bij elkaar bracht. Hierdoor leerden mensen over financiële planning en groeide het onderling vertrouwen. 

De viskwekerij bestaat nu ruim een jaar. De eerste oogsten zijn geweest en er zijn goede afspraken gemaakt met vishandelaren over de prijs. Acht mensen uit de gemeenschap zijn actief betrokken bij het onderhoud en runnen van de kwekerij. De winst wordt gebruikt om te investeren in het bedrijf en om de lening bij de kredietgroep af te lossen. 

Vak leren

Meneer Dodi krijgt hoop als hij de ontwikkelingen in de viskwekerij ziet. Jonge mensen leren een vak en leren te bouwen aan hun toekomst. Ze zien dat verandering mogelijk is. Maar ook dat het daarvoor belangrijk is om samen te werken. Meneer Dodi: “Ik zal altijd opkomen voor het gezamenlijk belang”. Want samen krijg je veel meer voor elkaar dan alleen. 

 

Over dit project

Het Indonesische eiland Java is vruchtbaar door vulkanische grond, vooral het oosten en westen. Meer in het midden wonen veel arme boerengezinnen, die maar nauwelijks rond kunnen komen. Vooral in de dorpen Sumberejo en Gilangharjo zijn mensen erg arm. In Sumberejo leeft de helft van de 1.613 gezinnen in armoede en heeft hulp nodig om te overleven. In Gilanghargo treft 16 procent van de 3.749 gezinnen dit lot.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een beter inkomen voor Javaanse boeren