Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een dagje uit

We gaan uit! Met de bus naar Monkey Pools, een groene oase net buiten Lusaka, met alle vierdejaars studenten van Justo Mwale.

Met de kinderen?

Lang leek dit uitje niet mogelijk. Toen Thijs in januari 2020 hun mentor werd was er al snel corona. Een tweede probleem was geld. Bovendien is het lesprogramma (over)vol: naast colleges en tentamens moeten de vierdejaars een eindpreek maken en een scriptie schrijven. De studenten komen niet veel de campus af, en hebben amper tijd voor ontspanning. Het idee om een dag weg te gaan werd dan ook enthousiast opgepakt. Punt van discussie was nog of de kinderen mee mochten. Daniel was voor: ‘terugkijkend op de afgelopen jaren hebben mijn kinderen het meest geleden. Mijn vrouw en ik hebben voor deze roeping gekozen, onze kinderen niet’. Toen Ricardo aanbood dat twee nichtjes van hem wel mee wilden om iets met de kids te doen waren we er uit. Kerk in Actie steunde het uitje van harte, ook financieel. Zo togen we per bus naar Monkey Pools.

Genieten van God

Na wat lekkers blikten we in groepjes eerst terug op vier jaar Justo Mwale en toen vooruit naar leven en werken in de gemeente. Opgetogen vertelde Ester: ‘de eerste dagen op Justo Mwale bleef ik in huis want ik kon geen Engels, nu wel!’ Anne was van slag toen Edson haar ten huwelijk vroeg: ‘trouwen met een dominee vond ik niks, maar nu ben ik blij en heb ik vrede in mijn hart’. Jose was dankbaar dat de HEER hem en zijn gezin tot hiertoe heeft geholpen (1 Sam 7:12). Robert vulde aan dat God zelf voor zijn gemeente zorgt en dat wij in zijn spoor mogen volgen. Samen hebben we God gedankt voor wie Hij is en elkaar aan Hem opgedragen.

“Zelf heb ik meest genoten van de reacties van de kinderen. Voordat we weer in de bus stapten kwam eerst de rustige Fortune (7 jaar) en toen de uitgelaten Favour (7 jaar) op me af. Hoe verschillend ook, beiden zeiden: ‘I have enjoyed, especially the swimming!’ ”

Genieten met elkaar

Toen was het tijd voor een goede maaltijd en voor chillen. Bij de kinderen was het zwembad favoriet, gierend van de lach spartelden ze door het water. Voor de volwassenen lag zwemmen ingewikkelder. Vrouwen worden niet geacht hun bovenbenen te laten zien en van docenten wordt ten allen tijde waardigheid verwacht. Omslagdoeken, langere broeken en T-shirts boden uitkomst. Anderen zaten wat te kletsen of genoten van een spelletje. Met Kubb won Kensani (8 jaar) van zijn vader. De jongen kon zijn lol niet op. Dit zal zijn vader nog lang horen!

Genieten in de natuur

Monkey Pools staat ook voor uitgestrekt groen gras, kabbelend water en schaduwrijke bomen. Geen wonder dat veel stelletjes er op uit gingen en volop selfies maakten!

Zelf heb ik meest genoten van de reacties van de kinderen. Voordat we weer in de bus stapten kwam eerst de rustige Fortune (7 jaar) en toen de uitgelaten Favour (7 jaar) op me af. Hoe verschillend ook, beiden zeiden: ‘I have enjoyed, especially the swimming!’

 

Over dit project

In Zambia groeit de kerk en daarmee ook de vraag naar predikanten, die gemeenten kunnen leiden in soms arme en moeilijke omstandigheden. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs. Er worden predikanten opgeleid, die een waardevolle bijdrage leveren aan kerk en samenleving. In de opleiding is veel aandacht voor onderwerpen, zoals hiv/aids, man-vrouw vraagstukken, mensenrechten, politiek, voedselveiligheid, klimaatverandering.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Betrokken predikanten opleiden