Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Een plattelandsschool

De basisschool is voor alle Zambiaanse kinderen gratis. Toch gaan lang niet alle kinderen naar school, meestal omdat de school te ver weg is. Tot voor kort zo ook in Kalubwe, de dichtstbijzijnde school was 9 kilometer lopen.

“Let op wat er wel is: lessen, een bord pap en kinderen die dromen”

Community school

Alfred Banda kon dat niet langer aanzien want er zijn veel kinderen in Kalubwe. Daarom begon hij samen met zijn vrouw een community school. Een community school wordt, zoals de naam al zegt, gestart op initiatief van de gemeenschap. Dit kan een privépersoon zijn, maar ook een kerk of een organisatie. Deze community scholen krijgen geen ondersteuning van de overheid en de leerkrachten doen het werk vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Op dit moment gaan er meer dan 300 kinderen naar de school in Kalubwe.

Andere wereld

Op een dag ga ik samen met Cosmas, een vriend van ons, bij deze school op bezoek. Cosmas leidt een organisatie die community scholen helpt verder te ontwikkelen. Kalubwe ligt 25 kilometer buiten Lusaka, maar het is een uur rijden en het is een totaal andere wereld. De school heeft een paar lokalen die laag en donker zijn. De kinderen zitten op lage bankjes en gebruiken een hun benen of een grote steen als tafel. Alleen de leraar heeft een boek.

schoolkinderen Kalubwe

Dromen 

Ik zie in eerste instantie veel dingen die er niet zijn: boeken, schriften, leermiddelen, geschoolde leerkrachten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Gelukkig vertelt Cosmas me wat er wel is: er wordt les gegeven, er is een waterput met schoon water, de kinderen krijgen elke dag een flink bord pap en er worden lokalen gebouwd. En het allerbelangrijkste: de kinderen zijn blij dat ze naar school kunnen en dromen over een toekomst: ‘Ik wil journalist worden’ vertrouwt een meisje me toe!

meisje Kalubwe

Wat er wel is

Zo’n bezoek geeft veel inzicht. Kalubwe is een dorpje dicht bij Lusaka maar basisonderwijs is schaars. Als kinderen de community school afronden is de enige vervolgoptie een boarding school maar dat is niet goedkoop. Logisch dat de meeste kinderen na grade 7 (13 jaar) of grade 9 (15 jaar) stoppen met school. Ook onze studenten komen van zulke scholen. Niet gek dus dat hun leesvaardigheid en algemene kennis te wensen overlaat. Met Alfred en Cosmas wil ik echter allereerst kijken naar wat er wel is: gemotiveerde studenten, (jonge) mannen en vrouwen die God en de community graag willen dienen.

Over dit project

In Zambia groeit de kerk en daarmee ook de vraag naar predikanten, die gemeenten kunnen leiden in soms arme en moeilijke omstandigheden. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs. Er worden predikanten opgeleid, die een waardevolle bijdrage leveren aan kerk en samenleving. In de opleiding is veel aandacht voor onderwerpen, zoals hiv/aids, man-vrouw vraagstukken, mensenrechten, politiek, voedselveiligheid, klimaatverandering.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Betrokken predikanten opleiden