Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Gabriela voelt zich sterker en meer gewaardeerd

Na ruim 50 jaar burgeroorlog is in Colombia sinds 2016 een vredesproces op gang. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het leven is hard in Colombia met nog steeds veel (huiselijk) geweld en mannen die vrouwen domineren. Een groep van ruim honderd vrouwen startte bijbelleeskringen met vrouwen in hun eigen plaats. Gabriela werd vier jaar geleden lid van zo’n Vrouwen-voor-vrede-groep in Bogotá. Het bracht veel bij haar teweeg.

‘Ik voel me veilig bij deze vrouwen’

Gabriela (59) is getrouwd en heeft drie kinderen van 43, 40 en 25 jaar, maar heeft niet zo’n groot sociaal netwerk om bij aan te kloppen als er problemen zijn. In de wijk Soacha waar Gabriela woont is het overleven en veel “ieder voor zich”. Het doet Gabriela goed dat ze nu een groep vrouwen uit haar eigen buurt heeft gevonden, waarop ze kan terugvallen. “Ik voel me veilig bij deze vrouwen”, vertelt ze. 

Minder oordelen

Zelf maakte ze geregeld ruzie met andere vrouwen. Ze voelde zich niet gewaardeerd en veroordeeld. Het bijbelverhaal van de overspelige vrouw (Joh.8) raakte haar het meest. Ze legt uit: “Toen we deze tekst met elkaar bespraken voelde het alsof er een last van me afviel. Ik voel me daardoor een stuk lichter en sterker. En ik heb ook geleerd dat ik zelf ook niet zo snel over anderen moet oordelen. Ik ben socialer geworden en toleranter.” 

“Ik ben vaak door anderen veroordeeld, maar weet nu dat God mij niet veroordeelt.”

Gabriela, deelnemer bijbelkring

Luisterend oor

Gabriela heeft een klein winkeltje aan huis, waardoor ze geregeld contact met anderen heeft. Nu ze meer zelfvertrouwen heeft opgebouwd, kiest ze bewust uit met wie ze wel of niet wat intensiever wil omgaan. Haar winkel biedt haar ook de kans om bepaalde vrouwen een luisterend oor te bieden. “Ik heb ontdekt dat ik talenten heb en ik heb geleerd hoe belangrijk mijn geloofsleven is.” lacht ze.

Haar stem laten horen

Vroeger schaamde ze zich en had ze het gevoel dat ze niets belangrijks te zeggen had. Ook dat is veranderd: “Ik leer nieuwe dingen, zoals in het openbaar spreken.” Ze heeft via de groep vrouwen uit de politiek ontmoet, die goed kunnen leiding geven. Ook dat opent haar ogen hoe het mogelijk is om zelf meer invloed uit te oefenen op haar leven.

Ervaart steun tijdens coronaperiode

Zeker in deze moeilijke en onzekere tijd van de coronapandemie, merkt ze dat dit van groot belang is: “Ik heb me nooit alleen of hulpeloos gevoeld.  We hebben steeds online en via telefoon contact gehouden. Ik kreeg inspirerende bijbelteksten toegestuurd en tijden waarop we samen gaan bidden. Dat heeft mijn geloofsleven gevoed. Ik heb ook geleerd om beter voor mezelf te zorgen en weet nu waar ik hulp kan krijgen.” 

Dankzij uw steun krijgen meer vrouwen zoals Gabriela zo’n kans. Dank u wel!
kerkinactie.nl/vrouwenincolombia 

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project